5 mitova o organskoj hrani

Da li znate da prosječni supermarket na policama uskladišti više od 40.000 artikala? Etikete su često zbunjujuće, a možete naći organsku verziju gotovo svake konvencionalne hrane, ali šta to sve zaista znači?

Razotkrivamo nekoliko najvećih mitova o organskoj hrani:

  1. Organsko je samo marketinški trik

Nije istina! 2002. godine, USDA je kreirala standardizovana pravila kojih se treba pridržavati kako bi bilo koja kompanija mogla da podnese zahtjev da njihov proizvod organski, a pravila uklјučuju uslove uzgoja, sastav zemljišta, upotrebu pesticida i niz drugih faktora.

  1. Organsko znači 100% organsko

Iako je bilo koji organski sastojak bolјi za vas nego nikakav, potrošači mogu biti zavedeni pametnim trikovima sa pakovanjem kako bi pomislili da je cijeli proizvod organski kada vide oznake poput „sadrži“ ili „napravlјeno od organskih sastojaka“, a istina je da je moguće da je samo jedan sastojak organski.

Postoje četiri kategorije oznake organskog porijekla:  „100% organsko“ – pogodili ste, 100% je organski. „Organsko“ znači da je 95% ili više sastojaka organskog porijekla, a „napravlјeno od organskih sastojaka“ znači da je najmanje 70% sastojaka organskog porijekla.

Dakle, pročitajte sastav bilo kojeg proizvoda kako biste saznali koliko je zaista organski.

  1. Organska hrana je lošeg ukusa

Pogađajte ponovo! Na osnovu studija i anketa potrošača zaklјučeno je da organska hrana visoko kotira kada je riječ o ukusu, a organsko voće i povrće često je zrelije i ukusnije od ne-organskih opcija zbog načina na koji se uzgaja.

  1. Organska hrana je zdravija

Ključ je u umjerenosti. Dakle, možete pretjerati i kada je riječ o organskoj hrani.

  1. Organska hrana je skuplja

Dobra vijest je da možete mudro trošiti kada je u pitanju izbor organske hrane. Kupovina sezonskog, svježeg voća i povrća mnogo je jeftinije od banana koje stižu iz Ekvadora, a na taj način bićete podrška i vašim lokalnim polјoprivrednim proizvođačima.

Izvor: https://www.organicauthority.com/buzz-news/top-5-organic-food-myths