BiH ima organsku hranu, ali i kozmetiku

Bosna i Hercegovina ima bogatstva i sirovine koje bh. proizvođači prerađuju u vrhunske brendove prirodne kozmetike od sapuna, šampona, preko krema do ulja za masažu

Uz nevjerovatnu hranu, proizvođači prirodne kozmetike su druga strana medalje bh. organske poljoprivredne proizvodnje. Stoga je kampanja Hrana gurmana, koju provodi Sweden/USAID FARMA II projekt, posvetila i njima pažnju i odlučila da predstavi i prirodnu kozmetiku iz domaće proizvodnje.

Kako su naglasili, jedan od vodećih svjetskih trendova u industriji ljepote tokom nekoliko posljednjih godina je sve veća konvergencija hrane i kozmetike.

S jedne strane, vidimo kako potrošači postaju sve pronicljiviji u svojim prehrambenim navikama jer shvaćaju izravan utjecaj hrane na njihovo zdravlje i izgled. S druge strane, vidimo kako, između ostalog, bilje, voće i mlijeko postaju osnovni sastojci kozmetike, kažu iz kampanje Hrana gurmana.

Bosna i Hercegovina ima izdašnu zemlju i mnoga prirodna bogatstva. To je čini važnim izvorom sirovina za prirodnu kozmetiku, ali i domom mnogim proizvođačima koji ove sirovine savršeno prerađuju i proizvode različite proizvode. Samo neke od njih ćemo predstaviti u ovom tekstu.

Pod brendom Ljekobilje, Ljbilje iz Ljubinja proizvodi i prerađuje aromatično i začinsko bilje. Ove očaravajuće biljke beru se u ljetnim danima, a zatim se sa puno pažnje i predanosti suše, sjeckaju, destiliraju i dalje prerađuju u nevjerovatne kozmetičke proizvode. Kao rezultat dobiju se kreme, esencijalna ulja i ulja za masažu na bazi lavande, vrijeska i kadulje koja vas mogu opustiti, olakšati i smiriti tijelo i dušu.

Organlook je još jedan brend prirodne kozmetike sa sjedištem u Sarajevu. Obojeni mirisima mente, limuna, lavande i verbene, njihovi proizvodi sadrže pažljivo odabrana esencijalna ulja, cvjetne vodice i maslac. Dobiveni hladnim prešanjem raznih biljaka i voća, ovi sastojci zadržavaju prirodna ljekovita svojstva i intenzivne, opojne mirise. Sapuni, šamponi, losioni za tijelo, kreme i mnogi drugi Organlook proizvodi pravi su spoj znanja i kreativnosti.

Na kozmetičku scenu sada već davne 2003. godine probio se i Neven, kozmetička marka iz Rudog. Njihova specijalnost je uzgoj nevena i proizvodnja kozmetike na bazi nevena. Kreme, maske za piling, balzam za usne, tonik za kosu i šamponi samo su dio njihove široke zlatne ponude koja njeguje kosu i kožu. Kod Nevena nije u pitanju samo puko kreiranje proizvoda, nego želja i san da svojim proizvodima svako lice učine nasmiješenim.

Još jedan zlatno obojen i pažljivo izrađen brend dizajniran da njeguje vašu kožu dolazi iz Trebinja. Hercegovačka radionica “Aleksandra Delić” organski je brend inspirisan prirodnom snagom mitskog, drevnog, mediteranskog smilja. Zahvaljujući snažnom djelovanju smilja na starenje i sinergiji s drugim vrlo korisnim prirodnim sastojcima, stvorili su niz inovativnih, svježih i učinkovitih ručno izrađenih proizvoda poput seruma, krema i balzama prilagođenih svim tipovima kože.

Mladena Stupar je mlada majka koja želi podijeliti svoju strast i sačuvati zanatsku i odgovornu tradiciju izrade sapuna. Stvorila je brend Umjetnička radionica SEKA sa sjedištem u Prijedoru. Marta, Filip i Luiz prva su tri sapuna koja dolaze iz njene radionice. Izrađeni su od lokalno proizvedenog organskog kozijeg mlijeka i ljekovitog i aromatičnog bilja te kokosovog ulja. Mlijeko daju koze sa obala rijeke Sane, a aromatično i ljekovito bilje se bere na sunčanim obroncima obližnje Kozare. Sastavljeni i pomiješani s aktivnim ugljem, ovi sastojci čine čuda kada se SEKA sapuni počnu pjeniti.

Ovim kratkim pregledom proizvođača iz kampanje Hrana gurmana pozivaju sve da, ukoliko već niste, uskoro probate i prirodnu kozmetiku domaće proizvodnje. Nakon toliko ukusnih namirnica koje smo dosad predstavili kroz ovu kampanju, možda je mali tretman za uljepšavanje upravo ono što vam treba za savršen dan.

Izvor: oslobodjenje.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *