JEDINI U BIH: Pokrenuli proizvodnju mikropovrća i zaposlili osobe sa invaliditetom!

Nakon dvomjesečne pauze, ponovo su počeli sa radom i svoju ponudu prilagodili novonastaloj situaciji.

Posljednjih godina mnogo se priča i piše o besperspektivnosti u našoj zemlji i odlasku sa ovih prostora. O nekome ko je odlučio ostati, pokrenuti vlastiti biznis i to potpuno drugačiji od svega viđenog ovdje, rijetko kada ćete imati priliku čitati. A upravo je takva priča o Greens-u, prvoj firmi za proizvodnju mikropovrća, začinskog bilja i jestivog cvijeća u Bosni i Hercegovini. Jedinstvenoj i po tome što je u sam proces proizvodnje uključila osobe sa invaliditetom.

Nakon dvomjesečne pauze, ponovo su počeli sa radom i svoju ponudu prilagodili novonastaloj situaciji.

Kako za BUKU priča Izabela Alikadić, direktorica firme, koja je na tržištu prisutna već dvije godine, u toku mjera izolacije osmislili su i razvili setove za sadnju organskog začinskog bilja i pokrenuli kampanju „Ostani kući i posadi svoju omiljenu biljku”.

Kampanja je imala izuzetno dobar odjek kod javnosti, kaže, i svi su sadili svoje bašte na balkonima.

“Na ideju da se bavimo uzgojem organskog i začinskog bilja smo se odlučili jer je istraživanje tržišta u BiH pokazalo da se na njemu ne mogu naći domaće mikropovrće, začinsko i ljekovito bilje, a posebno ne svježe i uzgojeno na ekološkim i organskim principima, a to je upravo ono što mi radimo. Također smo kroz višegodišnji rad sa osobama s invaliditetom uvidjeli da je ovo idealan posao za njih, jer oni biljkama pružaju posebnu pažnju i ljubav, imaju istančan osjećaj za mikro detalje, što ih čini stručnjacima u ovoj profesiji“, priča nam Izabela i otkriva da Greens posjeduje OK certifikat – organska kontrola, koji potvrđuje da su njihovi proizvodi uzgojeni isključivo na organskim principima.

Proizvodnja je smještena u Donjem Hotonju, opština Vogošća, gdje se nalazi plastenik veličine 150m2, staklenik od 25m2, te posebna prostorija u zgradi u kojoj se uzgaja mikropovrće koje iziskuje posebne uslove, vještačko svjetlo, ventilaciju, kao i određenu temperaturu, tako da imaju cjelogodišnju proizvodnju biljaka i ne zavise od vremenskih uslova.

Radovi se obavljaju tokom cijele godine jer, kako kaže naša sagovornica, uvijek je nešto u fazi sijanja, nešto drugo u fazi klijanja, rasta ili pripreme za prodaju i prodaje.

Greens tim, Haris Kanlić- Izabela Alikadić, Vedad Vajzović

U firmi je zaposleno 5 osoba, gdje proizvodnju vode visokobrazovani mladi ljudi sa završenim poljoprivrednim fakultetom, a svoje znanje i vještine prenose na nove generacije osoba s invaliditetom, pružajući im priliku da stečeno znanje i vještine koriste kao uposlenici Greens-a ili da samostalno rade u sklopu svojih domaćinstava, otvarajući jednu novu granu poljoprivredne prizvodnje, sve atraktivniju širom svijeta – radi se o Urbanoj organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Kada je riječ o mikropovrću, važno je istaći da se ono odnosi na mlade izdanke povrća, veće od klica i manje od presadnica. Visina biljaka u trenutku berbe je od 2,5 do 10cm, ovisno od vrste, a odlikuje ih intenzivan okus i visok sadržaj korisnih tvari, tako da mikropovrće ima 4 do 40 puta više hraniva od klasičnog povrća i veliki uticaj na izlučivanje otrova iz organizma i jačanje imuniteta.

Cjeli ciklus njegovog uzgoja traje 10 do 15 dana.

Kerim Mašala u stakleniku

„Berba, odnosno rezanje biljaka, obavlja se ručno uz pomoć škara. Nakon rezanja, mikropovrće neće se obnoviti. Zbog kratkog vremena uzgoja, cijeli proces uzgoja i rasta je organski, a biljke nisu tretirane hemijskim sredstvima“, pojašnjava Izabela, dodajući da, što se tiče zalijevanja, potrebno je jednom dnevno zaliti biljke i to u tacnu ili tanjir, ne direktno na biljku.

Takođe, veoma važno je znati da mikropovrće ne smije biti na temperatri nižoj od 20˙C.

Obzirom da se mikropovrće koristi kao dodatak za salate, sendviče, hranjive biljne napitke i jela s mesom, njihove proizvode su prepoznali vodeći bh. kuhari i šefovi renomiranih restorana i hotela visoke klase. Takođe, njihovi proizvodi se već mogu naći u većim poslovnicama trgovačkih centara, posjećuju i velike sajmove, a vrše i prodaju putem društvenih mreža preko platforme Greens – mikropovrće i začinsko bilje, te u svom Centru u Hotonju.

“Nažalost, i mi smo morali svesti svoje aktivnosti na minimum i privremeno zatvoriti Greens u vrijeme pandemije KOVID-19, kako ne bismo dovodili u pitanje zdravlje naših uposlenika i osoba s invaliditetom koje su bile na obuci. Štete su velike, jer su naši kupci, hoteli i restorani u Sarajevu i okolini bili zatvoreni, a sada rade smanjenim kapacitetom. Nadamo se da će se situacija ubrzo potpuno normalizovati i da će naše svježe organsko mikropovrće i začinsko bilje naći put do ponovo punih hotela i restorana. Do tada savjetujem našim građanima da posade svoju omiljenu Greens biljku i gledaju kako raste i razvija se”, poručuje na kraju razgovora za BUKU Izabela Alikadić.

Izvor: buka.com