Organska proizvodnja povrća u Sokocu

Organska poljoprivreda proizvodnja doprinosi očuvanju životne sredine, ostavljajući nasljeđe budućim generacijama, pravilnoj ishrani i očuvanju ljudskog zdravlja i razvoju ruralnih područja.

Jedan od rijetkih proizvođača povrća na području Sarajevsko-romanijske regije, koji ima certifikovanu organsku proizvodnju je poljoprivredno gazdinstvo porodice Pržulj, u opštini Sokolac. S obzirom da potreba za organskom hranom sve više raste, i da porodica ima sve preduslove, odlučili su se da krenu sa certifikacijom organske proizvodnje povrća, prije tri godine. Danas imaju uspješnu proizvodnju na otvorenom polju, površine 6 dunuma.

Povrće koje je najviše zastupljeno su krompir, crni i bijeli luk, a na nešto manjim površinama mrkva i cvekla. Svoje proizvode uspješno plasiraju na srbijansko tržište, jer certifikacija proizvoda kao organskog je garant potrošačima da je hrana raznovrsna i visoko kvalitetna. Kada je u pitanju zaštita povrća od bolesti i štetočina, kao jednim od najkompleksnijih segmenata u organskoj proizvodnji, proizvođač se uspješno bori mjerama prevencije, mehaničkim mjerama borbe i biljnim preparatima u vidu macerata, čorbi i fermentisanih ekstrakata.

Predstavnici Klastera „SRP“ i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Sokolac, posjetili su gazdinstvo porodice, i informisali ih o radu i značaju klastera, te uslovima za ostvarivanje podsticaja.

Izvor: pssrs.net