“Organski način”: danski model organske hrane

Potražnja za organskom hranom pokreće evoluciju ovog nordijskog tržišta, koje je već postalo međunarodno mjerilo

Potrošnja organske hrane u Danskoj se snažno povećala tokom posljednje decenije zahvaljujući konsolidaciji novih navika zdrave i ekološki odgovorne potrošnje , uz podršku snažne promocije lokalnih vlasti i proizvođača. Prema GfK ConsumerScan, prodaja ove vrste hrane porasla je s oko 500 miliona eura u 2007. godini na preko 2.140 miliona eura u 2018. godini, nakon što je povećana za više od 14% u odnosu na prethodnu godinu.

Gotovo 80% stanovništva barem jedanom konzumira takve proizvode. To je dovelo do toga da ovo tržište ima jednu od najviših potrošnji po glavi stanovnika na svijetu, samo je iza Švicarske u 2017. godini, s 278 eura i uživa u najvećem udjelu prodaje organske hrane, što je bilo 13,3% od ukupne vrijednosti u toj godini.

Šta je organska hrana?

U ovom se trenutku vrijedi prisjetiti definicije iz Uredbe (EZ) 834/2007 (koja je glavni instrument za regulaciju sektora organske proizvodnje u Europskoj uniji kao “opšteg sistema upravljanja poljoprivredom i proizvodnje hrane koji najbolje kombinuje ekološke prakse, visok nivo biološke raznovrstnosti, očuvanje prirodnih resursa, primjenu visokih standarda dobrobiti životinja i proizvodnje u skladu s preferencijama pojedinih potrošača za proizvode dobijene od prirodnih tvari i procesa . “Nova Uredba (EU) 2018 / 848, koji ukida prethodnu i primjenjivaće se od 1. januara 2021., proširuje obim i kontrolu organskih proizvoda, povećavajući odgovornost operatora duž lanca nabavke.

Kao što je istaknuo Ekonomski i trgovački ured (Ofecome) španske ambasade u Kopenhagenu, “propisi Zajednice uspostavljaju pravnu osnovu za proizvodnju, uvoz, označavanje i stavljanje u promet organske hrane u svim zemljama članicama EU, ali ti propisi mogu biti dopunjeni nacionalnim zakonodavstvom svake države“. To je slučaj u Danskoj, koja je razvila internu regulativu koja nadopunjuje prethodnu i uključuje nacionalnu organsku potvrdu, mnogo proširenu i priznatu u zemlji, Ø-mærke. Oznaka se dodjeljuje proizvodima koji su bar pakovani u zemlji i, u svakom slučaju, proizvodima koji su pod nadzorom lokalnih vlasti.

U procesu

Vremena u kojima se većina organske hrane prodavala putem malih prodavnica zdravih proizvoda zamijenila je nova faza u kojoj su veliki distribucijski lanci i internet trgovine glavni akteri. Potonji su akumulirali zajedničku prodaju procijenjenu na oko 12,9 milijardi kruna (više od 1,726 milijardi eura) u 2018. godini, dok su prvi vidjeli da njihov udio na tržištu pada ispod 3% posljednjih godina, iako bi jačanje sistema kućanskih usluga moglo ponuditi veću raznovrsnost u nekom području koje teži koncentraciji.

Drugi kanal koji postaje sve relevantniji je takozvana prehrambena usluga, koja se odnosi na takve usluge u javnim i privatnim institucijama. Prodaja kroz ove kantine udvostručila se u manje od sedam godina i sada predstavlja više od 15% ukupne vrijednosti. Njihovom budućem razvoju pogoduju i strateški planovi koje je danska vlada usvojila za promicanje kako kupovine tako i konzumacije više organske hrane u ovoj vrsti ustanova.

Poslovni partneri

Iako Danska ima značajnu lokalnu proizvodnju organske hrane, većina je koncentrisana u segmentima mesa, jaja i mlijeka. Ova stvarnost dovela je do povećanja tradicionalnog danskog trgovinskog deficita u tom sektoru, koji je u 2018. godini iznosio oko 200 miliona eura, jer se većina drugih proizvoda mora uvesti kako bi se zadovoljio porast potražnje, što ponekad uzrokuje određene probleme nestašice.

U tom smislu postoji koncentracija kupovine u inostranstvu u raznim kategorijama, uključujući voće i povrće, koji su u 2018. godini činili gotovo 40% uvoza, i žitarice, s 15% udjela u toj godini. Ostale zemlje EU-a, predvođene Njemačkom, Nizozemskom i Italijom, najvažniji su dobavljači danskom tržištu, koji čine oko 85% ukupnog udjela. Posljednjih godina većina ovih zemalja primijetila je značajan porast svojih zaliha, dijelom i zbog vrijednosti kulture blizine i praćenja na ovom tržištu.

Postignuća i prepreke

Španjolski izvoz organske hrane na ovo odredište umnožio se gotovo pet puta između 2012. i 2018., krećući se od oko 13 miliona eura u prvoj godini do preko 75 miliona u posljednjoj finansijskoj godini, što je Španiji omogućilo da postane četvrti najveći dobavljač Danske, s tržišnim udjelom od preko 12%.

Ovaj visoki nivo aktivnosti uglavnom se temelji na rastu izvoza povrća i voća, koji obično čini više od 80% ukupnog broja, ali je također došlo do porasta interesa za ostale vrste proizvoda, kao što su organska pića .

Vinarija Albet i Noya izvozi ekološka vina u Dansku od 1978. godine i uspjela je iz prve ruke osjetiti duboku transformaciju kroz koju je ovo tržište prošlo, posebno u posljednjem desetljeću. Njezin direktor prodaje, Gonzalo Cle de Diago, naglasio je da je „ključno imati projekt s pričom koja će donijetu potrošaču ne samo kvalitet proizvoda, već i dijeljenje vrijednosti održivosti, poštovanja okoliša i ekološke svijesti”. “Naravno”, nastavlja Cle de Diago, “osnovno je imati dobrog partnera u zemlji s kojom možemo ići ruku pod ruku da bismo pristupili različitim kanalima”.

Budućnost s prilikama

Potrošači postaju sve informisaniji i traže kvalitetnije, zdrave i ekološki prihvatljive proizvode, tako da će potražnja za hranom koja ispunjava ta očekivanja i ubuduće rasti, a postoji velika vjerojatnost da će doći do smanjenja cijena zbog pritiska privatnih korisnika brendova.” Raznolikost ovih privatnih brendova povećava se, a jaz u cijenama s košaricom neekoloških proizvoda se smanjuje iz godine u godinu,” ističe Ofecome sa sjedištem u Kopenhagenu.

Osim toga, očekuje se i dolazak novih namirnica u njihovoj ekološkoj verziji, kao i veća geografska diverzifikacija potrošnje, koja se proteže od velikih danskih gradova do praktički čitave zemlje.

Još jedan od trendova u sektoru je lansiranje novih namirnica u tržišne niše koje još nemaju razvijenu organsku raznolikost. Nadalje, kao i na konvencionalnom polju, postoje dvije jasne i do sada malo iskorištene tačke ulaza: gurmanska kategorija i pripremljena hrana. To takođe znači da raste potrošnja organskih grickalica i pića.

Izvor: https://atalayar.com/en/content/organic-way-danish-model-organic-food