Organskoj hrani usred pandemije raste popularnost

Kako se potrošači fokusiraju na zdravlje, organska hrana postaje sve popularnija, izvijestio je Bloomberg  (15. jula).

Prodaja organske hrane i pića porasla je za 25% u razdoblju od 17 sedmica koje je završilo 27. juna, navodi Nielsen, što je brže od tempa ukupnog rasta prehrambenog segmenta. Hrana s organskom oznakom koja je zabilježila najveće povećanje u odnosu na prošlu godinu uključuje meso, plodove mora i smrznutu hranu.

„Očekujemo da će se nastaviti s prodajom organske i prirodne hrane,“ rekla je analitičarka Bloomberg Intelligence Jennifer Bartashus. “Mnogi ljudi su iskoristili priliku radeći od kuće da doista promijene način života – izgube kilograme i vježbaju”, rekla je ona pozivajući se na zaključke.

Potrošači kupuju više organskih proizvoda u nastojanju da se “pobrinu” za obitelj i prijatelje, izjavio je izvršni direktor General Mills-a Jeffrey Harmening. Firma je doživjela skok svog organskog portfolia u četvrtom tromjesečju, uključujući svoj brend tjestenine i sira Annie.

Proizvođač peradi Bell & Evans zabilježio je skok od oko 25% u svojoj organskoj prodaji od početka pandemije. Sada se povećava proizvodnja i pronalazi više poljoprivrednika koji mogu ponuditi organsku smrznutu i svježu perad.

Potrošači jedu više organske hrane i koriste više organskih proizvoda nego ikad prije, prema Anketi o organskoj industriji 2020. koju je objavila OTA .

“Naše istraživanje 2020. gleda na organsku prodaju 2019. godine prije izbijanja koronavirusa i pokazuje da potrošači sve više traže oznaku Organic kako bi prehranili svoje obitelji što je moguće zdravijom hranom. Pandemija je samo povećala našu želju za čistom, zdravom hranom.” reče Batcha.

Udruga je također provela internet flash anketu od 3.188 „vjerovatno organskih“ kupaca krajem aprila i početkom maja. Više od 90% ispitanika reklo je da je u njihovoj trenutnoj kupovini hrane organsko važnije nego ikad.

Kao odgovor na zahtjeve industrije za boljom kontrolom kvalitete, USDA je objavila nova pravila za borbu protiv organskih prevara, izvijestio je The Counter (14. jula). Nove smjernice nadopunjuju organske propise kako bi naložile nenajavljene inspekcije, primijenile nove zahtjeve za praćenje uvezenih proizvoda, zahtijevale označavanje maloprodajnih trgovina i uspostavile novi nadzor nad postupkom certificiranja.

Nacrt pravila u velikoj mjeri podržavaju neke od najvećih interesnih skupina u industriji poput OTA i Cornucopia Institute.

„Mislim da je potrebno više pravila. I mislim da je prevara s organskom hranom – koja koristi ne-organske zamjenske materijale i prikazuje ih kao organsku hranu – laka prilika da prevaranti s hranom prevare širu javnost “, rekao je Doug Moyer, doktor nauka o javnom zdravstvu u državi Michigan.

U međuvremenu, neke prehrambene kompanije povećavaju sredstva za istraživanje organskog uzgoja, izvijestili su Civil Eats (13. jula).

Clif Bar, King Arthur Flour, Organic Valley i drugi pružaju univerzitetske uloge za suzbijanje sistema sklopljenog u korist konvencionalne poljoprivrede. Ove su donacije kritične jer se univerziteti bave padom prihoda zbog pandemije, a mnogi se istraživači suočavaju s naglim smanjenjem proračuna.

“Naš je cilj pokušati razviti novu generaciju stručnjaka koji će služiti sazrijevanju organskog sektora”, rekao je Matthew Dillon, stariji direktor odnosa s vladom i poljoprivrednih programa u Clif Bar & Co. Napomenuo je koliko je to značajno rekavši, “ovo je istraživanje toliko važno da ćemo osigurati postojanje kontinuiranog finansiranja ovih programa.”

Izvor: https://foodinstitute.com/focus/organic-gains-popularity