Plastenike dobila 23 domaćinstva iz općine Centar

Naša je želja da se svaki kvadratni metar plodne zemlje na području općine Centar obrađuje,  naglasio je Ajnadžić

Načelnik Nedžad Ajnadžić potpisao je u Općini Centar sa 23 stanovnika ruralnog područja općine iz naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Grdonj, Kromolj, Mrkovići, Panjina kula, Poljine, Radava, Alapi, ugovore o dodjeli plastenika površine 50 kvadratnih metara sa pratećom opremom.

– Smatramo da je ovo direktna pomoć samoodrživosti domaćinstava i pokazuje da se građani sve više okreću poljoprivredi što im može osigurati dodatni priliv u kućni budžet. Naša je želja da se svaki kvadratni metar plodne zemlje na području naše općine obrađuje – naglasio je Ajnadžić.

Općina Centar je do sada dodijelilila plastenike ukupne površine 5.500 kvadratnih metara, navodi se u saopćenju Općine Centar.

– Organska proizvodnja zdrave hrane trend je u svijetu i kod nas, a kako se Bosna i Hercegovina približava Evropskoj uniji pružaju se i mogućnosti za korištenje evropskih fondova za razvoj poljoprivrede. Oko 50 posto teritorije općine Centar ruralno je područje koje ima perspektivu za razvoj voćarstva i druge poljoprivredne proizvodnje i stočarstva – kazao je Velija Katica, član Stručna komisije Općine Centar za dodjelu plastenika.

Izvor:
Press Općine Centar