Predstavljamo – Organska proizvodnja povrća “Marušić”: Kada dobijete povjerenje kupca za organski proizvod, on će vam se stalno vraćati

Danas vam predstavljamo Organsku proizvodnju povrća “Marušić”. U priči o njima i njihovom radu ćete vidjeti koliko truda i rada stoji iza organske proizvodnje.

Od kad postoji vaš biznis – kad ste počeli s radom i kako?

Na mjestu Vinogradi – gdje je kraljica Katarina nekada imala vinograde, danas se nalazi naše poljoprivredno gazdinstvo. Tačnije naše poljoprivredno gazdinstvo se nalazi nadomak izvora termalnih voda u Tičićima kod Kaknja, (selo Dumanac, zaseok Vinogradi).

Naša priča vuče korijene iz davnih sedamdesetih i osamdesetih godina, kada su se još naši preci bavili poljoprivredom s kojima smo i mi stekli ljubav i znanje za ovim poslom. Još tada na našem gazdinstvu se odvijala poljoprivredna proizvodnja po „tradicionalnim“ principima, a 2008. godine opredjeljujemo se za organsku poljoprivrednu proizvodnju shvatajući šta ona zapravo znači po naše zdravlje, održivi razvoj, ali i budućnost Bosne i Hercegovine.

Da bismo dobili status organskog proizvođača morali smo proći proći period konverzije koji je trajao dvije godine. U tom periodu pripremali smo resurse kojima raspolažemo za organsku proizvodnju, istovremeno uz aktivno usavršavanje i sticanje znanja i vještina kroz razne edukacije, sajmove, posjete drugim organskim proizvođačima kako u zemlji tako i u regionu. Budući da smo čvrsto odlučili da je organska proizvodnja zapravo put kojim želimo ići odlučili smo se da čitavo naše gazdinstvo certifikujemo.

Poljoprivredno gazdinstvo Marušić danas svoju proizvodnju aktivno i uspješno obavlja na cca 4 dunuma poljoprivrednog zemljišta (od čega je 3.500 m2 površine na otvorenom i 500 m2plasteničkog prostora).

Čime se bavite – šta sve proizvodite i na koji način?

Proizvodnja na našem gazdinstvu se odvija aktivno, tokom čitave godine, a vodeći računa o plodoredu i plodosmjeni prirodne resurse koristimo na umjeren način istovremeno ulažući u „prirodni kapital“ koji je osnova poljoprivrede, održivog razvoja, a u konačnici i života na zemlji. Kroz dvije proizvodne sezone svojim kupcima nudimo široku paletu proizvoda. Proizvodimo razno voće, povrće, neke ratarske kulture.

Proizvodnja počinje sa organskim sjemenskim/sadnim materijalom, preko sjetve/sadnje, potom pikiranja sadnica i presađivanja istih na stalno mjesto uzgoja. Njega zasada je također bitna faza uzgoja, gdje se kroz agrotehničke mjere formiraju uzgojni oblici i postiže kvalitetniji proizvod i veći prinos. Berbi i pakovanju također posvećujemo posebnu pažnju. Pakovanje naših organskih proizvoda se obavlja isključivo u ambalažu namijenjenoj pakovanju hrane (posebne folije, papirne vrećice, stiropori, kartonska i drvena ambalaža, papirni i platneni cekeri, mrežice i slično).

Organsku materiju koja se formira nakon svake sezone koristimo dijelom za zagrijavanje zatvorenih prostora a dijelom za zasnivanje naredne proizvodnje, što nakon perioda razgradnje, kada se dobije kvalitetan humus isti koristimo kao đubrivo za narednu sezonu. Imajući u vidu prethodno opisanu tehniku proizvodnje možemo sa sigurnošću reći da se naše poljoprivredno gazdinstvo kontroliše redovno, odnosno da imamo zaokružen sistem organske poljoprivredne proizvodnje „od njive do stola“.

Ko je sve angažovan u poslu?

Naše poljoprivredno gazdinstvo je manja porodična firma, koja posjeduje vlastite kapacitete (sredstva za rad, predmeti rada i ljudski rad) koji čine osnovu svake proizvodnje. Kapaciteti kojima raspolažemo i proizvodnju koju smo uspostavili se trenutno uspješno nadopunjuju, odnosno jednostavno rečeno kapaciteti u pogledu radne snage, mehanizacije, opreme i vremena u potpunosti zadovoljavaju potrebe površine poljoprivrednog zemljišta koje obrađujemo. To potkrepljuje činjenica da sa radom postojimo uspješno preko 10 godina.

Da li ste uradili organsku certifikaciju ili ste razmišljali o tome?

Kako smo već prethodno spomenuli, sa organskom certifikacijom u praksi smo počeli još 2008. godine, kada je počeo period konverzije. Naša proizvodnja je isključivo za domaće tržište, a svojim kapacitetima možemo zadovoljiti potrebe kupaca. Bitno je napomenuti da u organskoj proizvodnji nema prostora za bilo kakve eksperimente koji se ne tiču organskih principa. Odnosno, to u praksi znači da ukoliko u organskoj proizvodnji napravite neki propust isti će biti uočen, evidentiran, a sve to vas u konačnici vraća na početak priče postupka certifikacije.

Bosna i Hercegovina ima velik broj poljoprivrednog zemljišta koje je napušteno, zaraslo, odnosno ne obrađuje se duži vremenski period. Upravo takvo zemljište je osnov i potencijal razvoja organske poljoprivrede u našoj zemlji.

Na koji način plasirate svoje proizvode, da li lako dolazite do kupaca?

Dugogodišnjim aktivnim radom uspostavili smo plasman naših proizvoda na police domaćih trgovačkih centara, supermarketa (trenutno Kakanj i Zenica), kao i manjih trgovačkih radnji u lokalnoj zajednici. Također, formirali smo ponudu u vidu „korpe organskih proizvoda“ gdje kupci shodno potrebama, željama i mogućnostima mogu naručiti naše proizvode upakovane u ambalažu posebno namijenjenu organskoj proizvodnji. Također, našim kupcima dajemo mogućnost dolaska na naše poljoprivredno gazdinstvo gdje oni mogu sami izvršiti berbu, probati proizvode i na licu mjesta obaviti kupovinu.

Dostava proizvoda na kućnu adresu, odnosno dostava po dogovoru sa kupcima je još jedan od načina plasmana naših proizvoda na tržište, kao i narudžba proizvoda online ili telefonom gdje se o detaljima iste kao i isporuke dogovaramo s kupcima.

Na samom početku nije bilo lako doći do većeg broja kupaca. Osobe sa stabilnijim ekonomskim statusom, kao i sa razvijenom sviješću o značaju ishrane organskim proizvodima, ali i razvojem domaće ekonomije su na početku naše priče bili naši kupci. Vremenom, kako smo ulazili na tržište, upoznavali veći broj klijenata/kupaca i tako se njihov broj širio.

Kada jednom zadobijete povjerenje kupca na organski proizvod zasigurno je da ćete steći lojalnog kupca koji će, nakon što ustanovi kvalitet vašeg proizvoda, vam se svakodnevno vraćati sa dodatnim preporukama.

Šta su najveće prepreke s kojima se suočavate?

Organska proizvodnja u Bosni i Hercegovini svakodnevno bilježi porast, no ona još uvijek nije na zavidnom nivou što pokazuje činjenica da stanovništvo još uvijek izjednačava organske proizvode sa proizvodima proizvedenim na tradicionalan način, odnosno sa ostalim oblicima poljoprivredne proizvodnje.

Nedovoljna razvijenost svijesti stanovništva o organskim proizvodima, značaju ishrane istim, zatim nedovoljno razvijena svijest o značaju kupovine domaćih proizvoda, kao i slaba kupovna moć stanovništva, su samo neke od prepreka s kojima se generalno suočavaju proizvodi domaćeg porijekla. Istovremeno jak uvozni lobi proizvoda koje naša zemlja i naši poljoprivrednici mogu proizvesti je važna stavka kojoj bi se u budućnosti trebalo dati više pažnje, a koja uveliko sputava domaću proizvodnju.

Prethodno navedeno je posebno došlo do izražaja uslijed trenutnog stanja izazvanog pandemijom korona virusa. U ovom periodu kada su se sve države okretale svojoj ekonomiji, svojim potencijalima pokazalo se da je poljoprivreda jedna od bitnijih grana privrede svake države.

Kapaciteti kojima jedna država može proizvesti vlastitu hranu čine zapravo njeno bogatstvo, čime istovremeno pokazuje svoju snagu. Samo organizovan i sistemski pristup ovom problemu zapravo dovodi do njegovog rješenja. Dakle, pokrivenost uvoza izvozom u Bosni i Hercegovini, odnosno zastupljenost poljoprivrednih proizvoda stranog porijekla na domaćem tržištu jeste ono što za domaće proizvođače predstavlja prepreku. Iskreno se nadamo da nam je pomenuta pandemija bila lekcija i za sektor poljoprivrede, lekcija kako za vlasti tako i za stanovništvo kao glavnih aktera razvoja domaće poljoprivrede.

Šta bi vam predstavljalo najveću pomoć u razvoju i unapređenju vašeg biznisa?

Sistemski pristup svih aktera lanca poljoprivrede od njive do stola, dakle od poljoprivrednika, preko pozitivnih zakonskih propisa, potom trgovačkih polica pa do podizanja svijesti stanovništva za kupovinom domaćeg proizvoda je ono što bi predstavljalo glavnu i najveću pomoć u razvoju i unapređenju ne samo našeg biznisa, nego i cjelokupne poljoprivrede.

Kroz svoj dugogodišnji rad analizirali smo razvoj svih oblika poljoprivrede, gdje bismo mogli ponuditi nekoliko sistemskih rješenja za svaki. Smatramo da je poljoprivreda ogledalo države i da je ona zapravo njena snaga.

Ključna stvar svakog biznisa jeste plasman proizvoda, odnosno zadovoljenje tržišnih zahtjeva. Upravo uspostavljanje te stavke bi uveliko doprinijelo razvoju i unapređenju poljoprivrede. Organizovan otkup i siguran plasman proizvoda na tržište su motiv za novu proizvodnju. Istovremeno, bitna stavka oko koje bi se trebalo povesti računa prilikom uspostavljanja organizovanog otkupa jeste uspostavljanje zagarantovane cijene otkupa, vodeći računa o uvoznom lobiju.

Mnogo je načina na koje bi se moglo pomoći razvoju i unapređenju poljoprivrede, ali prethodno navedeni smatramo da je ključni za razvoj, a svaki drugi, napredniji oblik pomoći lako je ugraditi kada se postave dobri temelji.