Prva organska vinoteka u Srbiji

S porastom organske vinske scene u Srbiji bilo je samo pitanje vremena kada će neko otvoriti vinoteku za ljubitelje baš takvih vina. Ono što je možda malo iznenađenje jeste da je glavnu ulogu u tome odigrao Francuz koji posljednjih pet godina živi u Srbiji i koji želi da ga javnost zna samo po prvom imenu – Rafael!

U pitanju je vinoteka Organski podrum otvorena prije dva mjeseca u okviru popularnog beogradskog Dorćol Platza.

U neformalnom ambijentu sa dvadesetak sjedećih mjesta i malom baštom, ljubitelji vina mogu po veoma pristupačnim cijenama da probaju vina koja se reklamiraju kao 100% Organic – 100% Serbian.

Nije cilj da zaradimo, iako je ubrzo po otvaranju, čak i uz ovako popularne cijene, lokal počeo pozitivno da posluje – kaže nasmijani bradati Rafael, objašnjavajući zašto se upustio u ovaj pionirski poduhvat na srpskom tržištu.

Kada sam stigao u Srbiju nisam mogao da nađem vino po mom ukusu, pa sam odlučio da otvorim vinoteku u kojoj ću ga sigurno naći. Ideju je prihvatila grupa prijatelja raznih generacija, gde sam ja sa 64 godine najstariji. I tako smo tokom korone, kad se nije imalo šta drugo raditi, pokrenuli Organski podrum.

A na pitanje zašto baš organska vina, kaže:

Zato što su bolja! Ali ne želim samo da stanem tu i pijem i prodajem ta vina, već odlazim i u vinarije, upoznajem vinare, obilazim vinograde, posmatram proces izrade.

Za sada ova vinoteka ima na policama vina iz pet srpskih vinarija: Mauer, Sagmeister, Todorović, Kostić i Vujić. Preostale koje bi takođe mogle tu da se nađu Rafael drži još u neizvjesnosti jer se za sada drži principa da kupcima nudi samo organska vina koja su po njegovom ukusu.

Tražim teroar koji mi se dopada, kompletnog, autentičnog vinara koji je od zore do ponoći u svom vinogradu i svojoj boci.

Tu je, istina, i jedna boca vina iz vinarije Baša, čija vina još nisu zvanično u prodaji pa je zbog toga i stavio, onako u šali, astronomsku cijenu od 150 evra! Pa ko hoće, nek izvoli…

Izvor: Vino