12 bezvremenih savjeta za kuhanje koje smo naučili od bake

Piše: Dana Meredith za www.rd.com

Ova kolekcija savjeta za kuhanje dokaz je da bake doista najbolje znaju.

Kad pomislim na baku, pomislim na nju u kuhinji. Bez obzira je li pekla kruh, radila puding od riže ili pazila na svoj staromodni pretis lonac (ko je znao da će opet postati moderni?), Mnoge dane je provodila nad štednjakom ili sudoperom. Sjajna kuharica koja je doživjela duboku starost od 91. godine, svoje je kuharske savjete prenijela mojoj mami koja se potrudila podijeliti ih sa mnom.

Bez obzira na to jesmo li rođeni 1900., 1950. ili 1990., naše su bake naučile kuhati napornim radom, pokušajima i pogreškama i satima provedenim u kuhinji. Samo iz zabave, ispitala sam nekoliko gurmana u Taste of Home o sitnicama mudrosti koje su dobili od bake i koriste ih i danas.

1. Prvo slijedite uputstva, kasnije eksperimentišite

Kad prvi put pravite recept, uvijek točno slijedite upute. Tada ćete ga znati prilagoditi prema svom ukusu sljedeći put.

2. Ne žurite

Žurba će rezultirati samo velikim neredom, preskočenim koracima ili sastojcima, a možda čak i povredama.

3. Napravite savršeni umak

Kad umaku dodate kašu od kukuruznog škroba (mislite na umak od puretine), dodajte malo po malo. Nikad ne znate koliko će vam sos biti gust dok ne proključa.

4. Prvo prepržite meso

Kad pečete obilno jelo, meso uvijek prepržite malo prije stavljanja u pećnicu. To meso čini ukusnijim.

5. Ne plačite

Nakon rezanja luka protrljajte ruke o metalnu kuhinjsku slavinu kako biste se riješili mirisa i spriječili suze. Ovo bi mogao biti mit, ali tako je sladak da ćemo ga isprobati.

6. Kad ste u dilemi, iskoristite čips

Pred kraj pečenja slanog jela na vrhu izmrvite čips i pecite još nekoliko minuta. Vrh vašeg jela bit će lijepo zapečen, lijepe teksture i slanog hrskanja.

7. Istresite svoje frustracije na krastavce

Razbijte krastavce prije kuhanja kako biste uklonili sjemenke, omekšali njihovo meso i pomogli im da upiju okus. Evo kako: Krastavce narežite na 3-5 cm duljine. Položite koru prema gore na dasku za rezanje. Stavite ravnu stranu kuharskog noža (ili valjka za valjanje) preko krastavaca i čvrsto, ali nježno pritisnite dlanom, slično poput razbijanja češnja češnjaka. Kad završite, upotrijebite ih u ukusnim receptima za krastavce.

8. Dodajte malo kiseline

Kada radite juhe na bazi leće, graha ili juhe, dodajte malo octa (1/2 žličice) ili iscijedite limun na samom kraju kuhanja kako biste uljepšali okuse. Mali dodir kiselosti oživljava jelo.

9. Budite kreativni sa jajima

Tajna izrade kremaste, mekane kajgane s bogatim, slanim okusom svinjetine? Dodajte malo mljevene začinjene šunke.

10. Budite spremni za goste u zadnji tren

Ko može zaboraviti bakinu staru izreku: Ako ispustite srebrni pribor, znači da dolazi neočekivano društvo. Vilica znači ženskog, a nož muškog posjetitelja. Zato biste uvijek trebali imati nešto pri ruci da uslužite neočekivane goste.

11. Postoji pametan način za pranje posuđa

Uvijek očistite svoje radne površine prije nego što operete posuđe, pa ako postoji velika posuda koja neće stati u rešetku, znate da imate čisto mjesto za postavljanje.

12. Očistite hladnjak (i ono što je u njemu)

Da bi vaš hladnjak bio besprijekoran, uvijek obrišite vrhove, dna i poklopce tegli, spremnika za hranu i posuda za mlijeko (ne zaboravite na sirup i začine!) neposredno prije nego što ih vratite u hladnjak. Ovaj mali korak pomoći će vam da površine hladnjaka ostanu blistave.

Konačno, ovo je možda najbolji dio mudrosti koji je prenijela bilo koja baka: Kuhajte za ljude i oni će znati da ih volite i sjetit će se toga dugo nakon što vas nema. Istina. Hvala bako.