5 dobrih razloga zašto više volimo organske proizvode

Organske namirnice su doživjele procvat. Zbog čega?

Organski proizvodi doživjeli su procvat, bilo da je riječ o hrani, garderobi ili sredstvima za čišćenje. Ali da li je organsko zaista bolje? Da, kaže češka blogerka koja piše o hrani, Anna Růžičková. Po njenom mišljenju, možete da osjetite razliku. Govori nam zbog čega daje prednost organskim proizvodima, ali izbjegava stroga pravila o ishrani. Jer to ne mora da bude cjelokupni stil života – čak i malim koracima možemo da damo doprinos životnoj sredini, činimo dobro (i zaštitimo se od loše karme). Kako održivost ne bi ostala samo veliki trend, sakupili smo nekoliko dobrih razloga koji pokazuju šta organska hrana može da učini.

1. Ima bolji ukus

„Voće i povrće ima drugačiji ukus kada dolazi iz bašte ili od lokalnog farmera.“, uvjerava Anna Růžičková. Takođe, kada su u pitanju mahunarke, postoji velika razlika u kvalitetu. Uobičajeni proizvodi iz prodavnice često su podložni tome da se za njih hvata plijesan. Kada su u pitanju mahunarke poput pasulja, sočiva i leblebija, proizvođači organskih proizvoda ulažu velike napore da sve dovoljno osuše i dobro skladište. Mi kao potrošači to, takođe, treba da prepoznamo i platimo.

2. Više hranljivih sastojaka

„Sve više ljudi otkriva da pravilnom ishranom mogu da riješe mnoge zdravstvene probleme“, govori blogerka. Ona sama uglavnom jede organske, veganske i bezglutenske proizvode i dijeli jednostavne, a zdrave recepte na svom blogu o hrani. Prema Njemačkom saveznom centru za nutricionizam (BZfE), kvalitet namirnica je takođe presudan za količinu hranljivih sastojaka koje sadrži: Prema BZfE, organsko voće i povrće sadrži manje vode, a više hranljivih sastojaka i vitamina C. Takođe su znatno bogatije sekundarnim biljnim supstancama.

3. Manje hemije

Jedno sredstvo protiv štetočina, drugo za rast. „Zrno je poglavlje za sebe“, uvjerena je Anna Růžičková. „S obzirom na to da su konvencionalni proizvodi od žitarica često genetski modifikovani, a pšenica se prije žetve tretira pesticidima kako bi se klasje osušilo.“ Ko to ne želi trebalo bi da koristi organske proizvode.

4. Za veću dobrobit životinja

Dobrobit životinja takođe igra jednu od glavnih uloga u organskom uzgoju. Ukoliko ne želite ishranu koja je potpuno bez mesa ili mliječnih proizvoda (mada sada postoje odlične alternative mesu u veganskom kulinarstvu), odabirom organskih proizvoda možete barem da pružite podršku da se životinje na farmi gaje u odgovarajućim uslovima. Jer jedno je sigurno: mnogo je bolje kravi koja tokom ljeta može slobodno da se kreće po velikom pašnjaku, nego kravi mljekarici koja je u štali prikačena za mašinsku muzilicu.

5. Zaštita zemlje i vode

Manje hemikalija i umjesto toga organsko đubrivo i uzgoj mješovitih kultura: Ovi osnovni biološki principi štite tlo i osiguravaju da dugoročno ostane plodno. To štedi resurse, dobro je za životnu sredinu, kao i za voće i povrće kojima su potrebne hranljive materije za rast. Takođe: kada uporedimo, organska tla mogu da apsorbuju i skladište mnogo više vode od intenzivno obrađivanih polja.

Izvor: activebeauty.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *