7 dobrih razloga zašto bismo trebali jesti organsku hranu

Organska hrana je u porastu. Širom svijeta mladi i stari shvaćaju da više ne možemo živjeti onako kako jesmo; hrana koju konzumiramo preplavljena je hemikalijama i aditivima, zagađenje zraka je u porastu, a milioni radnika uzgajaju našu hranu u bescjenje. Održivi život postoji, a trend raste.

Neodrživ život? To je sve manje popularno. Ovdje ćemo se potruditi da vam kažemo sedam dobrih razloga zašto je konzumacija organske hrane daleko bolja od konzumacije neekološke hrane i zašto biste trebali voditi održiv način života. Evo sedam dobrih razloga zašto bismo trebali jesti organsku hranu.

1. Smanjenje zagađenja

Organska hrana je održiva. Općenito, organska hrana doprinosi smanjenju erozije tla, onečišćenja tla, zagađenja vode i emisije stakleničkih plinova. Uz to, organska hrana energetski je efikasnija. Ekološki uzgoj takođe doprinosi ekosistemima i omogućuje im napredak. Činimo nevjerojatnu štetu planeti i našem okruženju ne hraneći se organski. Ako se svi udružimo i počnemo jesti organski, vidjet ćemo veliko smanjenje globalnog zagađenja i moći ćemo spasiti naš planet i smanjiti štetu koju mu nanosimo.

2. Ukus

Organska hrana je ukusna, bez dileme. Ako ste ikada prije jeli organsko voće, moći ćete potvrditi da je organska hrana znatno sočnija i ukusnija od neekološke hrane. Organsko meso takođe je puno ukusnije zato što se životinje humano uzgajaju na održivim farmama. Nakon što okusite organsku hranu, sumnja se da ćete se ikada više moći ugodno jesti neorganski. Okus organske hrane je bez premca.

3. Antibiotici, hormoni i lijekovi

Nikoga ne bi trebalo iznenaditi da je jedenje organske hrane za vas puno zdravije i bolje od neekološkog. Neorganskom hranom unose se štetne hemikalije i aditivi dizajniran za poboljšanje okusa te hormoni i lijekovi koje životinje konzumiraju. Kada konzumirate ovu hranu, konzumirate te stvari, a iako one možda neće izazvati trenutni odgovor, studije sugeriraju da vam s vremenom mogu činiti loše i imati negativne nuspojave na vaše tijelo. Neprihvatljivo je da u budućnosti patimo od hrane koju jedemo, pa je samo iz tog razloga bolje odlučiti se za organsku i održivu prehranu.

4. Hranjive tvari

Hranjivih sastojaka ima daleko više u organskoj hrani nego u neekološkoj hrani. Hranjive su nam potrebne da bismo preživjeli, jer nas opskrbljuju vitaminima i mineralima. Hranjive tvari u neorganskoj hrani znatno su smanjene. Studije sugeriraju da povrće i voće koje se uzgajaju organskim proizvodima nudi svojim potrošačima do 21,1% više željeza, 29,3% više magnezija, 27% više vitamina C i 13,6% više fosfora od svojih neorganskih proizvoda. Mi koji želimo živjeti zdravije i sretnije, moramo početi jesti organsku hranu kako bismo dobili vitamine i minerale koji su nam potrebni za preživljavanje.

5. GMO

Genetski modificirana hrana raste alarmantnom brzinom. Organska hrana ne može se genetski modificirati, pa ako želite izbjeći GMO [što mnogi od nas čine], jedini način da to učinite je organska hrana. Neki teoretiziraju da genetski modificirana hrana može biti užasna za nas i može nam biti jako loše. Kakva god istina bila u tome, ništa što je genetski modificirano nikada ne može biti savršeno za vas. Rješenje je organska hrana i to puno nje, kako bi se izbjegla konzumacija GMO-a.

6. Prijateljski prema životinjama

Kao što je dotaknuto u prethodnom stavku, organska hrana je mnogo bolja za životinje od neekološke hrane; životinje uzgajane na organskim farmama vode dug, zdrav život i hrane se organskom, prirodnom hranom. Ako vam je stalo do dobrobiti životinja koje jedete, vrijeme je da počnete jesti organski. Organska hrana ima bolji okus, jer se životinje uzgajaju s višim standardom njege. Ako životinja živi bolji život, bit će mu bolji okus, a to potvrđuje i kvaliteta organske hrane.

7. Budućnost

Ako sada ne počnemo jesti organsku hranu i to nam ne postane norma, patit će buduće generacije. Svi se moramo okupiti kako bismo napravili promjenu za budućnost svijeta, a to možemo tako što ćemo početi jesti organska jela i podučavati svoju djecu zašto je to bolje.

Organska hrana mnogo je bolja opcija od neekološke, a ako si možete to priuštiti, apsolutno biste trebali u nju ulagati, jer to nije samo ulaganje u vaše zdravlje, već ulaganje u budućnost planeta.

Izvor: www.finehomesandliving.com