7 ljekovitih i začinskih biljaka koje možete uzgajati u stanu

Htjeli to ili ne, zbog pandemije COVID-19 provodimo više vremena kod kuće nego ikad prije. Iako karantin dolazi sa svojim udjelom stresa, takođe smo dobili vremena za jednostavne životne radosti.

Bilo da imate veliku baštu ili terasu, ljekovito i začinsko bilјe je odlično za uzgoj, naročito za one koji nemaju dovoljno prostora. Lijepo miriše, ugodno je za oko i  naravno, ukusno je.

Većina ovog bilja zahtijeva relativno malo održavanja. Imajući u vidu lakoću uzgoja, ovih sedam ljekovitih bilјaka je najbolјi izbor za sve, od novopečenih vrtlara do iskusnih uzgajivača.

  1. Bosilјak

Bosilјak nije baš jeftin u prodavnici, tako da možete puno da uštedite ukoliko ga uzgajate sami. Bosilјak uspijeva u saksijama, samo obavezno koristite bogato, organsko zemlјište za saksije.

Postavite bosilјak na osunčanu prozorsku dasku gdje može dobiti šest sati sunca. Ne voli hladnoću, pa ga unosite u zatvoren prostor kada temperature padnu. Možete pustiti da se zemlјa između navodnjavanja malo osuši. Ne bojte se osjeći bosilјak. Ako ga ne orežete (i koristite te ukusne listove), oni će rasti dok biljka ne procvjeta i na kraju ugine. Možete orezati do trećine bilјke počev od vrha i krećući se nadole. Obavezno isjecite stablјike tačno na paru listova, jer  će seu tom slučaju razgranati i nastaviti da raste dalje.

  1. Vlašac

Vlašac se lako održava kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru i raste 25 do 30 centimetara u visinu. Što se tiče svjetlosti, biće mu jako lijepo na osunčanoj prozorskoj klupici. Vlašac voli vlažno tlo, tako da nemojte dozvoliti da se osuši. Kada bilјka dostigne visinu od najmanje 15 centimetara, možete započeti obrezivanje do pet centimetara za upotrebu (i za pospješivanje rasta!). Ako i podrežete više, nemojte sjeći sve do korijena. Ostavite najmanje dva centimetra ili više.

  1. Nana

Nana brzo raste, tako da je idealna za saksiju. Nana dobro podnosi hladovinu, tako da je bitno da dobije dovoljno jutarnjeg sunca. Ne dozvolite da se zemlja u saksiji osuši, jer ovoj biljci treba dovoljno vlage. Redovno orezujte nanu, jer produžićete njen vijek ako uklonite cvejtove prije cvjetanja.

  1. Origano

Mirisni origano voli toplotu i puno sunca, pa ako imate balkon, ostavite ga napolјu. Ukoliko na raspolaganju imate samo prozorsku dasku, odaberite grčku sortu. Poput nane, i origano brzo raste, pa je odličan za držanje u saksiji. Stavite ga na prozorsku dasku ili balkon gdje će dobiti šest do osam sati sunca. Zalijte temeljito kada je zemlјište suvo na dodir, ali ne preterujte. Kada je bilјka visoka najmanje desetak centimetra, podrežite je na paru listova da biste podstakli rast u širinu, umjesto visinu.

  1. Peršun

Ova sjajna bilјka koju imate pri ruci u kuhinji sporo raste, tako da to imajte na umu prilikom ubiranja. Kao vlašac i nana, peršun ne zahtijeva toliko sunčeve svjetlosti. Postavite ga na osunčanu prozorsku dasku ili na manje osunčan dio balkona. Peršun voli vlažno tlo, pa ne dozvolite da se osuši. Kada želite da odsiječete nekoliko grančica koje ćete koristiti, uzmite ih sa spolјne strane bilјke.

  1. Ruzmarin

Iako ga možete uzgajati u zatvorenom prostoru, ruzmarinov božanski miris zaista dođe do izražaja kada ga okupa sunce. Razmislite o tome da ga ostavite na otvorenom, a odlično uspijeva u saksijama. Voli puno sunca i biće mu potrebno šest do osam sati sunčeve svjetlosti dnevno da bi uspijevao u zatvorenom, te ne voli puno vode. Kao i bosilјak, nemojte se nervirati zbog pretjeranog obrezivanja – ruzmarin morate dosta obrezivati da bi rastao. Kada počne ”dodirivati nebo”, obrežite sve stablјike na oko 10 centimetara da biste pospješili rast. Ovo će podstaći žbunjenje umjesto rasta u visinu.

  1. Timijan

Ova aromatična bilјka raste slično nani i ruzmarinu i odlična je za saksiju. Kao i origano, timijan zahteva puno svjetlosti. Obavezno ga postavite na južnoj strani. Timijan ne voli puno vode, a kao i ruzmarin, timijan treba redovnu rezidbu da bi se podstakao njegov rast.

Izvor: organicauthority.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *