9 kuhinjskih ostataka za uzgoj povrća, smanjenje rasipanja hrane i uštedu novca

Ako tražite načine kako iskoristiti ono što već imate, mnogi ostaci hrane imaju potencijal za ponovni uzgoj. Na ovom popisu nalazi se povrće koje se toliko dobro uzgaja da ga možda više nikada nećete morati kupiti. To je jednostavan način da istovremeno smanjite rasipanje hrane i uštedite novac.

1. Krompir

Vidjeli ste kako niču, pa znate da tu postoji potencijal. “Oči” koje počinju nicati nakon sedmicu ili dvije ključ su ponovnog uzgoja krompira. Izrežite kvadrat oko dva centimetra duboko oko dva najveća “oka” na vašem krompiru. Zatim ih pustite da odstoje na sunčevoj svjetlosti nekoliko dana, dok se stvarno ne osuše. Ovo sprečava pojavu plijesni nakon što ih ponovo zasadite. Posadite ih osam centimetara duboko okom prema gore, i eto – kuhinjski ostaci postaju vrtna blagodat.

2. Celer

Celer je jednostavno uzgajati. Sve što radite je da odsječete dno celera otprilike centimetar ili dva od podnožja i stavite ga u posudu s vodom uz puno sunčeve svjetlosti pored prozora. Jednom kad počne nicati, možete ga prebaciti u vrt.

3. Mladi luk

Mladi luk je biljka koju je najlakše ponovo uzgojiti. Jednostavno ih prekrijte zemljom na sunčanom mjestu u vašem vrtu. Možete to raditi iznova i iznova i uštedjeti novac na luku u trgovini.

4. Praziluk

Samo uzmite dno praziluka i prerežite ravno preko. Pokrijte vodom i ostavite na sunčanoj prozorskoj dasci oko sedam dana. Jednom kad počnu klijati, opet ćete imati svježi praziluk .

5. Komorač

Uzmite ostatke korijena komorača i stavite ih u malu posudu napunjenu vodom. Držite se na sunčanoj prozorskoj dasci, kao što ste radili s prazilukom. Ako želite, možete saditi u zemlju, ali to vam nije potrebno za uspjeh. Samo pazite da vodu mijenjate svake sedmice.

6. Limunska trava

Ovu ukusnu, aromatičnu biljku lako je uzgajati kod kuće. Jednostavno dodajte vrhove korijena u teglu vode i stavite na sunčano mjesto. Za otprilike sedam dana biljka će ponovo početi nicati. Presadite u posudu i pustite da raste. Berite stabljike nakon što je visoka oko metar.

7. Đumbir

Đumbir mi je jedan od najdražih sastojaka i čini lijepu kućnu biljku. Posadite ga u zemlju za saksije i gledajte kako niče. Jednom kada naraste dovoljno velik, možete odrubiti komad i koristiti ga u svom omiljenom receptu. Samo ponovite postupak i dobit ćete svježi đumbir iznova i iznova.

8. Luk

Luk je takođe zaista jednostavno uzgajati. Jednostavno stavite korijenski kraj u teglu s vodom. Iz lukovice će niknuti stabljika i tada ćete je moći ponovo zasaditi u svom vrtu. Neka ih neprestano ima u vodi u vašoj kuhinji.

9. Bijeli luk

Ponovo, ako ste ih predugo ostavili u ostavi, vidjeli ste kako niču. I to nije razlog da ih bacite. Umjesto toga, baš poput luka i mladog luka, stavite korijen u vodu i gledajte ga kako raste poput ljubimca.

Izvor: www.organicauthority.com