AGROSAVJET: Četiri tajne uspješnog uzgoja organskih jagoda – Tržište vapi za njima

Organska proizvodnja i prodaja jagodičastog voća iz godine u godinu premašuje sve rekorde. Čak 15 posto od ukupne prodaje voća na svijetu pripada jagodičastom voću.

Posebno su interesantne organske jagode koje su u vrhu liste prilikom kupovine. Prema statističkim podacima proizvodnje ovog voća na zapadno-evropskom i američkom tržištu čak trećina kupaca pazari barem jednom mjesečno organske jagode, dok 15 posto njih, mahom mlađih od 40 godina, kupuje isljučivo ovo organsko voće. U vrhu redovnih kupaca su porodice sa djecom koje žele da svojim mališanima obezbijede ukusno i zdravo voće.

Prema sprovedenoj anketi organske jagode biraju zato što one uzgajane na konvencionalni način spadaju u voće na kome se najčešće zadržavaju tragovi pesticida, te radi sopstvene i sigurnosti svoje porodice ipak biraju organske jagode, čak i kada su dosta skuplje u odnosu na obične.

Proizvođači jagoda, posebno kod nas, vrlo rijetko se usuđuju da prijeđu na organsku proizvodnju. Razlog? Previše ulaganja i rada, neizvesnost prinosa iako tržište vapi za organskim jagodama. Međutim ovo su samo predrasude i kako bismo ih razbili otkrivamo vam četiri tajne uspešnog uzgoja organskih jagoda.

Četiri tajne uspješnog uzgoja organskih jagoda

– Prije svega treba odabrati adekvatno zemljište. Jagode vole dobro propusno zemljište, pošto višak vlage može da dovede do truljenja korjenovog sistema koji je kod ove biljke prilično plitak svega 20 centimetara ispod površine zemlje. Upravo zbog toga humusni sloj treba da bude na dubini od 50 centimetara dok se odozgo sipa pjeskovita ilovača sa malim sadržajem gline. Ukoliko baš nemate idealno zemljište za uzgoj to se može prevazići izborom sorti otpornijih na bolesti. Najbolji prinosi jagoda postižu se na zemljištu u kome je vlažnost 70-80 % od maksimalnog vodenog kapaciteta.

– Postoje brojne sorte koje su se pokazale kao odlične za organski uzgoj, pitanje je kako odabrati pravu baš za vaš zasad. Otkrićemo vam tajnu, prilikom izbora sorte raspitajte se u okolnim rasadnicima ili kod komšije. Sorte koje nudi vaš lokalni rasadnik će vjerovatno biti pogodne za vašu oblast, jer je zemljište vrlo slično. Takođe, trebalo bi da obratite pažnju na količinu azota u zemljištu, zato što jagode imaju veću potražnju za azotom u rano proljeće, kada rastu i rađaju, kao i u kasnu jesen. Kako upotreba azotnih đubriva nije u opticaju stručnjaci preporučuju riblje i sojino brašno, kao i brašno od lucerke koje će nadoknaditi manjak azota neophodnog za rast i razvoj biljke. Dobar izbor je i stajnjak, posebno od kokoški, ali treba voditi računa da odleži jer ukoliko je stajnjak previše jak može sagoreti jagode.

– Borba sa korovima prilikom uzgoja organskih jagoda je teška i duga. Iako postoje dozvoljeni organski herbicidi oni neće biti dovoljni. Zato kupite par debelih rukavica i u obračun sa korovom krenite lično čupajući ga iz korijena. Plitka kultivacija je takođe dobar izbor, ali da bi to bilo moguće vodite računa o razmaku između leja zasađenih jagoda. Najbolje je koristiti kombinaciju sva ti načina kako biste postigli maksimalne rezultate i omogućili vašim jagodama dobre uslove za rast i razvoj bez dosadnih korova.

– I taman kada ste se oslobodili korova eto nove pošasti za vaše jagode u vidu štetočina i patenogenih bakterija. Da biste to izbjegli sadite isključivo zdrave biljke u zemljište sa dobrom drenažom i cirkulacijom vazduha. Prije podizanja zasada obavezno provjerite da li se u blizini nalazi područje sa velikom populacijom štetočina kojih se morate riješiti. Suzbijanje korova je takođe korisno jer su korovske biljke često stanište za štetočine, pa eto razlog više da se otarasite korova. Dobar način zaštite je i malčiranje zemljišta koje nudi dvostruku korist i štiti jagode i od korova i od štetočina. Redovno uklanjajte suve listove i trule plodove kako biste spriječili razvoj patogenih bakterija koje će se brzo proširiti po ostatku zasada.

I za kraj još jedan prijedlog. Kako biste bili sigurni da ćete imati dobar rod organskih jagoda možda je najbolje da se odlučite za plastenički način uzgoja koji će vam omogućiti lakšu kontrolu nad uslovima za uzgoj posebno kada je u pitanju borba sa korovima i štetočinama nego kada je u pitanju uzgoj na otvorenom polju.

Izvor: agrosavjet.com