Da li organska hrana ima zdravstvene koristi?

Postoje dokazi koji ukazuju na to da organska hrana ima zdravstvene koristi.

Na primjer, nekoliko laboratorijskih studija otkrilo je da njihov veći sadržaj antioksidanata pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja. Studije na životinjama pokazuju da organska ishrana može imati koristi za rast, reprodukciju i imuni sistem.

Posmatračke studije na ljudima povezivale su organsku hranu sa manjim rizikom od alergija i ekcema kod djece i novorođenčadi.

Veliko istraživanje na 623.080 žena nije otkrilo razliku u riziku od raka između onih koji nikada nisu jeli organsku hranu i onih koji je redovno jedu.

“Organska nezdrava” hrana je idalje nezdrava hrana 

Samo zato što je proizvod označen kao „organski“, ne znači da je zdrav.

Neki od ovih proizvoda i dalje su prerađena hrana bogata kalorijama, šećerom, solju i dodatim mastima.

Na primjer čips, određena pića i sladoled mogu se kupiti u supermarketima. Iako su organski, ovi proizvodi su i dalje nezdravi.

Na etiketama organskih proizvoda često se navodi da su sastojci „prirodni“ – na primjer, koriste se sirovi šećer od trske umjesto običnog šećera. Međutim, šećer je i dalje šećer, bilo sirov ili ne.

Pogrešno je misliti da je zdravo konzumirati puno organskog šećera.

Jednostavno rečeno, kada birate “organsku nezdravu” hranu, birate malo kvalitetniju verziju uobičajene nezdrave hrane, a ne zdravu verziju.

Međutim, s obzirom da propisi uglavnom zabranjuju upotrebu vještačkih aditiva za hranu sa oznakom organsko, kupovina organskih proizvoda je dobar način da se izbjegne veliki broj hemikalija koje se često dodaju u neorgansku hranu.

Izvor: nutricionista.org.rs