Edina Zečević, Njemačka – kraljica zdrave hrane

Bosanka Edina Zečević imala je samo 19 godina kada je iz svoje Fojnice stigla u SR Njemačku, u pokrajinu Baden-Württemberg. Sunce tuđeg neba nije ugrijalo niti ozarilo njeno lice odmah po dolasku u ovu zemlju. Trebalo je naučiti jezik, upoznati novu kulturu, običaje, naći posao, raditi da bi se živjelo, dobiti radnu i boravišnu dozvolu. Znala je to Edina i vjerovala u sebe i svoje sposobnosti. I uspjela. Danas je gospođa Edina Zečević uspješna poslovna žena. Radi kao trgovačka putnica i menadžerica u oblasti zdrave hrane i turizma.

Fojničanka, kraljica zdrave hrane

– Rođena sam u Fojnici 1968. godine. Kao odlična učenica u osnovnoj školi dobila sam značku Ognjen Prica što mi je omogućilo da upišem srednju tehničku školu u Fojnici. Dok sam još živjela kod roditelja, želja mi je bila nešto drugo. Željela sam da pohađam jezičku školu, maštala o putovanjima, kreativnosti i poslu trgovačke putnice, ali toga tada u Fojnici nije bilo. Osjećala sam potrebu za prostorom u kome ću moći da dišem punim plućima i u kome će doći do izražaja sve moje mogućnosti. U decembru 1988. godine došla sam u Njemačku, u grad Metzingen. U početku nije bilo lahko. Bila je to borba za opstanak, a tih godina nije bilo jednostavno dobiti boravak. Nakon tri godine preselila sam se u Reutlingen i počela raditi u jednoj kompaniji koja se bavila trgovinom zdrave hrane. Zbog svoje komunikacije sa ljudima i poslovnim partnerima koja je uvijek bila na nivou, 1999. godine, od kompanije Wilms, koja zastupa najpoznatije svjetske brendove zdrave hrane u Njemačkoj, od kojih se ističe asortiman pod nazivom Bio Zentrale, dobila sam ponudu za posao trgovačke putnice. Bilo je to ono što sam oduvijek željela. Tih godina tek je počinjao razvoj tržišta zdrave hrane koje je u Njemačkoj i Evropi danas jedno od najrazvijenijih tržišta. Kao jedna od pionirki tržišta zdrave hrane i bio proizvoda, sve ovo vrijeme osjećala sam se i osjećam da radim nešto veoma važno i korisno za sebe i ljude oko sebe. U ovoj oblasti sam se veoma dobro snašla. Nekoliko godina sam proglašavana menadžericom godine.

Cijeli tekst pročitajte na https://mojabih.oslobodjenje.ba/mb/zivotne-price/edina-zecevic-njemacka-kraljica-zdrave-hrane-624335