Harmonija netaknute prirode i organske proizvodnje na farmi Milo Selo – U planu širenje kapaciteta i izvoz na EU tržište

Kompanija Imel iz Lukavca prije pet godina je kupila parcelu površine 25 ha u Milinom Selu u podnožju planine Ozren. Odabranu lokaciju karakteriše netaknuta priroda bogata prirodnim izvorima vode zbog čega je ocijenjena kao idealna za bavljenje organskom biljnom i životinjskom proizvodnjom i preradom.

– Radi se o zemljištu koje se nije koristilo više od 25 godina, što je idealan preduslov za poslovnu ideju koju smo namjeravali započeti i održati, a to je organska proizvodnja. S obzirom na to da je na tržištu sve više zastupljena genetski modificirana hrana odlučili smo našim građanima ponuditi kvalitetnu hranu, proizvedenu po organskim principima – ističe za eKapiju, Jasmina Džambić, marketing menadžer u kompaniji Imel.

Za početak su adaptirali zemljište, nabavili stado od 200 koza francuske pasmine alpina i tako započeli organsku proizvodnju na otvorenom. Sada je stado koza na farmi Milo Selo povećano za još 50 grla, a kako kažu taj broj će se sigurno kroz godine povećavati.

Na farmi je trenutno zaposleno oko 20 ljudi, koji posvećeno rade na proizvodnji i gostoprimstvu za njihove posjetioce.

– Želja nam je da kroz naše proizvode i usluge vratimo građane tradiciji zdravog i prirodnog načina života, uz očuvanje i poštivanje prirode i okoliša.

Zaokružena proizvodnja

Milo Selo proizvodnju vrši u skladu sa principima organske proizvodnje, koja je zaokružena u integrativni model, tako što je logično povezana vlastita proizvodnja ratarsko-povrtlarskih kultura za ishranu koza, a dobijeno mlijeko i mliječni proizvodi imaju dodatnu vrijednost jer su u organskom režimu. Nus proizvodi animalne proizvodnje: stajnjak, osoka i sirutka, imaju punu primjenu u pripremi tla i kasnijoj sadnji višegodišnjih kultura voća i povrća.

– Osim kvalitetnog kozjeg mlijeka nudimo i kozje sireve, sirutku i jogurt. Uz kozarstvo bavimo se i plasteničkom proizvodnjom povrća i uzgojem autohtonog voća. U ponudi možete pronaći i prerađevine od voća i povrća, čajeve, prirodnu kozmetiku i pčelinje proizvode. Prirodno okruženje, planinski čist zrak i prostrane šumske i livadske predjele iskoristili smo za proizvodnju najkvalitetnijeg livadskog meda. Osim ove redovne ponude imamo sedmične ponude sa sniženjima i ponude poklon paketa, koji su naročito aktuelni u ovom prazničnom periodu – kaže Džambić za eKapiju.

Takođe, njihovi proizvodi mogu se pronaći direktno na farmi Milo Selo ili u lokalnim trgovinama sa kojima imaju ugovor o zastupanju. Uz to narudžbe proizvoda se mogu vršiti svakim danom na njihovom veb šopu, dok isporuke vrše na kućne adrese na području Lukavca, Tuzle, Živinica, Gračanice, Srebrenika i Brčkog.

– Za gradove u koje ne vršimo dostave na kućne adrese proizvode možete pronaći na nekom od prodajnih mjesta. Naše proizvode kupci mogu pronaći i u Sarajevu i Mostaru na policama u objektima Bingo, Mercator, Delikatesa, Balkantina, Kuća zdrave hrane…

Sve veća potražanja za kozijim proizvodima

Kako ističu u kompaniji Imel, građani su u velikoj mjeri svjesni svih koristi i ljekovitosti koje kozji proizvodi i ostale organski dobijene namirnice i imaju za zdravlje čovjeka.

– Potražnja za kozjim proizvodima iz dana u dan je sve veća, naročito zbog svih posljedica koje je kod stanovništva izazvala pandemija Covid-19. Uzimajući sve ovo u obzir u naredne dvije godine planiramo plasirati naše proizvode i građanima EU tržišta – kaže nam Jasmina Džambić.

Osim toga u narednom periodu planiraju proširivati postojeće kapacitete, sve u cilju zadovoljstva kupaca i posjetioca.

– Stalni rad na kvalitetu postojećih proizvoda i uvođenje novih proizvoda, naša su misija.

Farma Milo Selo je obavila sertifikaciju za organsku proizvodnju i nagradio ju je i mostarski Agromediteranski zavod. Tvrdi sir u hrastovoj kori i polutvrdi dimljeni sir dobitnici su zlatne plakete, dok su srebrenom i bronzanom nagrađeni kriška, srijemoš i tvrdi kozji sir.

– Ovaj vid priznanja za naše proizvode potiče nas na dalji napredak i nove ciljeve, a zadovoljni potrošači su naša najveća nagrada – kaže naša sagovornica.

Razvoj agroturizma

Farma Milo Selo aktivno radi i na razvoju agroturizma. Prirodne ljepote, svjež vazduh, prirodni izvori vode, životinje, idealni su za odmor od gradske buke.

– Našim posjetiocima su na raspolaganju šadrvani, sportski tereni za rekreaciju, bicikla, sadržaj za djecu, šetnja u prirodi… U narednom periodu planirano je i obogaćivanje sadržaja izletišta Milo Selo i proširenje dječijeg igrališta – navodi Džambić.

Dodaje da Milo Selo za dugoročni cilj ima omogućavanje građanima razvoj zdravih životnih navika, od mogućnosti konzumiranja potpuno zdravih prirodnih raznih vrsta proizvoda koje farma nudi, do uživanja i opuštanja u čarima prirode.

– Ukoliko želite “napuniti baterije”, uživati u ukusnim prirodnim namirnicama i udisati svjež planinski zrak u samom srcu prirode, farma Milo Selo je otvorena za vas – poručuje Jasmina Džambić iz kompanije Imel.

(ba.ekapija.com)