I ranjive skupine su bitna karika urbane agrikulture

Različite ranjive skupine su često na marginama društva, a još su češće tamo potpuno apsurdno i neopravdano. Urbana agrikultura je samo jedan djelić života, gdje ranjive skupine daju svoj nezanemariv doprinos.

Ovo svjedoče brojni živi primjeri – na putu od Afrike do Evrope, od Maroka i Gambije, preko Španije, te Bosne i Hercegovine, do Njemačke. Uz osobe s različitim poteškoćama, ljudi u pokretu, odnosno migranti, također su ranjiva skupina, a koja, sve češće, daje svoj doprinos urbanoj agrikulturi. Naime, njihovi konačni proizvodi ispunjavaju želje evropskih kupaca, istančanog ukusa, dubljeg džepa i većeg novčanika.

„Socijalno poduzeće Greens d. o. o. je osnovano, 2018. godine, kao odgovor na potrebe savremenog čovjeka, za provjereno zdravom ishranom, ali i s ciljem radne integracije, te ekonomskog osnaživanja osoba s invaliditetom. Prvo je poduzeće za proizvodnju mikropovrća, začinskog bilja i jestivog cvijeća u Bosni i Hercegovini. Nastalo je uz podršku nevladine organizacije ProReha, koja se bavi radnom rehabilitacijom, edukacijom, osposobljavanjem i zapošljavanjem osoba s invaliditetom i drugih teško upošljivih kategorija ljudi“, počinje Vedad Vajzović, direktor društveno odgovornog poduzeća Greens d. o. o., iz Vogošće, pored Sarajeva.

„Greens posjeduje OK-certifikat (Organska kontrola, op. a.), koji potvrđuje to da je naše mikropovrće, začinsko bilje i jestivo cvijeće premium-kvalitete i da su uzgojeni isključivo na organskim principima. U procesu proizvodnje i distribucije, važnu ulogu imaju osobe s invaliditetom. Za organsko i začinsko bilje smo se odlučili, jer je istraživanje tržišta, u BiH, pokazalo to da se, na njemu, ne može naći domaće mikropovrće, začinsko i ljekovito bilje, te jestivo cvijeće, posebno ne svježe i uzgojeno na ekološkim i organskim principima, a to je upravo ono što mi radimo. Također smo, kroz višegodišnji rad, s osobama s invaliditetom, uvidjeli to da je ovo idealan posao za njih, jer oni biljkama pružaju posebnu pažnju i ljubav. Imaju istančan osjećaj za mikro-detalje, što ih čini stručnjacima u ovoj profesiji“, dodaje Vajzović.

Cilj im je, kažu, podići svijest javnosti o prednostima konzumiranja svježeg ekološkog mikropovrća, začinskog bilja i jestivog cvijeća, ali i unapređenje procesa upošljavanja osoba s poteškoćama, istovremeno rušeći predrasude o njihovim radnim sposobnostima.

„Kroz aktivno učešće osoba s invaliditetom, u radu Greensa, primjerom pokazujemo to da je ova ranjiva kategorija, naših sugrađana, sposobna proizvoditi kvalitetno organsko mikropovrće, začinsko bilje i jestivo cvijeće, čime direktno doprinose ličnom razvoju, kao i boljem, te zdravijem društvu“, objašnjava Vedad Vajzović.

A mikropovrće su zapravo mladi izdanci povrća, veći od klica i manji od presadnica. Ovo mlado povrće ima intenzivan okus. Odlikuje se nježnošću i sočnošću, te visokim sadržajem korisnih tvari.

Mikropovrće ima od četiri do čak 40 puta više nutritivnih vrijednosti od klasičnog povrća, te važan utjecaj na izlučivanje otrova iz organizma i jačanje imuniteta, a ovo je posebno važno tokom pandemije koronavirusa.

Berba mikropovrća se obavlja isključivo ručno, a zbog kratkog vremena uzgoja, cijeli proces rasta je ekološki. To znači da biljke nisu tretirane hemijskim sredstvima.

Zbog sadržaja korisnih tvari i vrhunskog okusa, mikropovrće je sve traženije u najfinijoj gastronomiji.

Mikropovrće je cijenjeni dodatak salata, tzv. funkcikonalnih ili pametnih sendviča i biljnih napitaka, posebno na menijima prestižnih restorana.

„Naše kvalitetne proizvode su prepoznali vodeći bh. kuhari i šefovi renomiranih restorana i hotela, visoke klase, sa kojima svakodnevno sarađujemo i isporučujemo naše svježe proizvode. Također, naši proizvodi se mogu kupiti – u tržnim centrima, najpoznatijih tržnih lanaca u BiH, kao i u prodavnicama zdrave hrane, te poljoprivrednim apotekama“, pojašnjava Vajzović.

Nihad Penava / Članak realizira Frutta da Penava, uz podršku Heinrich-Böll-Stiftunga, neovisne političke fondacije, pod okriljem Njemačke stranke zelenih (Bündnis 90/Die Grünen) iz Berlina.

Izvor: biznisinfo.ba