Ispod metroa u Seulu nalazi se farma koja dnevno proizvede 30 kilograma povrća

Vjeruje se da će razvojem ovih visokotehnoloških pothvata u područjima visoke naseljenosti potrošači trošiti manje na prijevoz hrane, kao i da će se smanjiti emisije CO2 povezane s njenom isporukom.
Podzemna željeznica u Seulu svakodnevno preveze više od sedam milijuna putnika, no samo mali dio njih zna da se ispod stanice Sangdo nalazi organska podzemna farma, piše BBC.

Obložena staklom i osvijetljena LED svjetlima ova farma prava je riznica raznih biljnih kultura. Zelene namirnice ovdje se uzgajaju u strogo kontroliranim uvjetima, uz naprednu kontrolu temperature, vlažnosti zraka i razine CO2 u podzemnom ekosustavu.

Rezultat je visokoproduktivna farma na kojoj se proizvodi oko 30 kilograma povrća dnevno, što je do 40 puta efikasnije od tradicionalne poljoprivrede. U susjednom kafiću pored farme čak 1.000 kupaca dnevno kupuje svježe povrće, smoothieje i jestivo cvijeće koje se tamo uzgaja.

Prema “Farm8”, tehnološkom startupu koji stoji iza ovog projekta, podzemna farma na stanici Sangdo prvi je od mnogih održivih projekata koje kompanija namjerava uvesti širom Južne Koreje.

Kompanija vjeruje da će razvojem ovih visokotehnoloških pothvata u područjima visoke naseljenosti potrošači trošiti manje na prijevoz hrane, kao i da će se smanjiti emisije CO2 povezane s isporukom hrane. S druge strane, ljudi će imati cjelogodišnji pristup poljoprivrednim dobrima u područjima koja su sve više pogođena zagađenjem zraka i klimatskim promjenama.

“Farm8” se nada da će do kraja godine otvoriti podzemne farme na još tri metro stanice u Seulu. Ako se ovaj inovativni pothvat pokaže kao održivo rješenje za poljoprivredu, mogao bi se početi primjenjivati i u okruženjima u kojima tradicionalna poljoprivreda nije izvediva, kao što su pustinje.

Pogledajte kako to izgleda:

Izvor: agrobiz.hr