Kreirajte voćnjak po načelima permakulture

Voćnjak po načelima permakulture omogućiće dovoljan prihod za život većim prinosima, a sa manje rada, i sve to dok živite i bavite se voćarstvom na održiv način.

Voćnjak koji je organizovan na ovakav način predstavlja parče zemlјe zasađeno voćem, ili drugim plodonosnim drvećem, na ekološki odgovoran, ali i produktivan način. Ukoliko se uredi na pravi način, ovakav voćnjak može postati dom korisnih životinja i insekata koji će pomoći još većem obogaćivanju ekosistema.

Pokušaj kreiranja ovakvog voćnjaka se može činiti kao mukotrpan i težak posao, međutim, dijeleći proces u nekoliko etapa olakšaće vam posao. U nastavku pogledajte koji su to koraci u kreiranju voćnjaka po načelima permakulture.

  1. Razmislite o lokaciji

U permakulturi gotovo uvijek posmatramo postojeće obradivo zemlјište, prije nego što počnemo da planiramo šta želimo da uzgajamo.

Voću je potrebno dosta sunčeve svjetlosti, idealno 6 do 8 sati dnevno. Pazite na sve što može zasjeniti sadnice, bilo na vašoj parceli ili susjednim imanjima.

Takođe, potrebno je razmišljati o pristupačnosti same parcele,  s obzirom da ćete s početka provoditi dosta vremena u voćnjaku zbog štetočina. Pored toga, zemljište na kome sadite treba da ima dobru drenažu zbog potencijalne erozije, ali i dobru zaštitu od vjetra. Zaštitu od vjetra možete postići sadnjom većeg drveća ili živice oko voćnjaka, pritom pazeći da ne zasjenite voćnjak.

  1. Stvorite zdravo zemljište

Ako sadite novi voćnjak, popravka zemljišta prije sadnje se isplati, jer je to mnogo teže učiniti kada je voćnjak već zasađen. Provjerite pH nivo vašeg zemlјišta i po potrebi izvršite popravku, a većini voća odgovara pH vrijednost između 6,5 i 7. Ako je vaša zemlјa previše kisela, dodajte malo organskog kreča, a ukoliko je previše alkalno, dodajte kompost ili stajsko đubrivo. Povećanjem organske materije, zemljište će imati veći kapacitet zadržavanja vode, a do tada navodnjavanje voćnjaka je vrlo važno, s toga je vrlo važno planirati izvor vode u ranoj fazi.

  1. Razmislite o vrsti sadnica

Razmislite koje vrste najbolјe uspijevaju u vašoj klimi i da li postoje neke prirodne varijante. Uzmite u obzir ono što sami volite jesti, kao i koje vrste voća se dobro prodaju. Kada dizajnirate svoj voćnjak, obratite pažnju na razmak između stabala, jer ako je posađeno preblizu, toliko da se krošnje počnu preklapati, to može uticati na prinos.

  1. Razmislite o uspostavljanju sopstvenog rasadnika

Troškovi za kupovinu sadnica vjerovatno će činiti više od polovine ukupnih troškova uspostavlјanja vašeg voćnjaka. Ako planirate da sadite hilјade stabala, možete uštediti značajnu sumu novca uspostavlјanjem sopstvenog rasadnika i samostalnim uzgojem većine sadnica.

  1. Zasadite višegodišnje povrće

Ovo povrće će vašem voćnjaku omogućiti biodiverzitet, ali i biti izvor zarade. Brokoli, rabarba i širok izbor drugog korijenskog povrća i lisnatog zelenila, koje će se vraćati iz godine u godinu, mogu vam to omogućiti.

  1. Dodajte bilјke za fiksiranje azota

Da bi vaš voćnjak bio zaista održiv, zasadite bilјke koje pomažu da se zemljište održi bogatim i zdravim iz godine u godinu, jer na taj način nećete trebati da brinete o upotrebi hemijskih đubriva. Možete da zasadite stabla poput bagrema, johe ili akacije, ili da se odlučite za povrće i trave poput djeteline, lucerke, smreke, kikirikija, graška, lupine ili pasulјa.

  1. Izaberite biljke koje će privući korisne insekte, dodajte i gljive

Dobar voćnjak po načelima permakulture je kao šuma.

  1. Razmislite o uzgoju stoke

Domaće životinje u voćnjaku mogu biti jako korisne, jer kontrolišu korov, ali i štetočine. Pčelarstvo je takođe jedna od poželjnih mogućnosti.

Stvaranje voćnjaka po načelima permakulture je dugoročan projekat. Vjerovatno nećete vidjeti isplativost nekoliko godina. Ali dugoročno, to je veoma održiv način da zaradite za život od svoje zemlјe i zahtijeva jako malo održavanja nakon što se sve uspostavi.

Izvor: https://grocycle.com/permaculture-orchard/