Nemate gdje da zasadite jagode? Evo rješenja!

Želite da zasadite jagode, ali jednostavno nemate dovoljno mjesta u vašem vrtu. Rješenje problema se nalazi u visećim korpama i saksijama.

Prednost visećih korpa je što pružaju veliku iskoristivost malog prostora, a pored toga što su atraktivne za oko, biće povoljno mjesto za sadnju vaših jagoda. Takođe, na ovaj način vaše biljke biće zaštićene od štetočina, ali i raznih biljnih bolesti koje su posljedica neadekvatnog zemljišta. Pored toga, ovako zasađene jagode se lako prenose s mjesta na mjesto što će vam omogućiti da ih zaštitite od pretjerane toplote, ali i hladnoće.

Ono na šta želite obratiti pažnju prilikom sadnje jagoda na ovakav način jeste sorta. Naime, birajte sorte koje daju sitnije plodove i koje nisu sklone ka grananju. Kada ste odabrali odgovarajuću sortu, potrebno je da odaberete posudu za vašu viseću baštu. Saksija treba da bude dovolјno duboka za korijenje, otprilike nekih tridesetak cenitmetara, a prečnik jedne takve saksije omogućava zasad tri do pet mladica. Ono što treba napomenuti jeste da saksije treba da budu međusobno blizu, bliže nego što bi to bio slučaj u vrtu.

Jednom kada su zasađene, saksije sa jagodama treba svakodnevno zalivati i đubriti redovno (jednom mjesečno do cvjetanja) zbog prilično ograničene količine hranlјivih supstanci u saksiji. U slučaju jakog vjetra, vrućine ili hladnoće, premjestite vaše jagode i na taj način ih zaštite od negativnih uticaja. Svako proljeće zamijenite zemlјu vašim jagodama i uživajte u plodovima svog rada.

Izvor: https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/strawberry/hanging-strawberry-plants.htm