Organska hrana pozitivno utiče na razvoj dječjeg mozga, potvrdili naučnici

Iako je prehrana organskim namirnicama skuplja i zahtijeva dodatno vrijeme za njihovo pronalaženje i pripremu, naučnici podstiču roditelje da organske namirnice uvedu u dječje menije koliko god je to u njihovoj mogućnosti.

Kada počinje dohrana djeteta, pripremaju se kašice, a većina se roditelja trudi pripremati obroke za bebu od organskih namirnica. Međutim, kako dijete raste, svi malo popustimo u toj težnji da obroci budu od organskih namirnica, prije svega jer djeca uđu u fazu kada biraju šta žele, a šta ne žele jesti. Naravno, što su veći, sve im je teže nametnuti zdrave prehrambene opcije.

Možda vas najnovije studije podstaknu da izmislite načine kako djeci ‘utrpati’ organske namirnice jer su pokazale kako konzumacija organske hrane utiče na bolji kognitivni razvoj mališana.

Organska hrana se uvijek smatrala ‘vrhunskim’ izborom nutrijenata koji su potrebni za zdravo funkcioniranje ljudskog organizma, a mnogi je pokušavaju uvrstiti na svoje menije iako im je cjenovno nedostupnija od ostale hrane.

Ovu studiju je proveo Institute for Global Health u Barseloni i Pere Virgili Health Research Institute, a studija je objavljena u časopisu Environmental Pollution. Ukratko, naučnici su potvrdili da su djeca školske dobi, koja su kao malena uglavnom jela organsku hranu, postigla bolji rezultat kod rješavanja zadataka s logičkim problemima.

Naučnik Jodi Julvez je rekao da je jedan od razloga ovakvih rezultata to što je organske namirnice bogatije hranjivim supstancama koje utiču na razvoj mozga. Naime, masne kisjeline, vitamini i antioksidansi u ovoj hrani poboljšavaju kognitivne funkcije i razvoj mozga u djetinjstvu.

Studija je takođe otkrila da brza hrana, konzumacija gaziranih pića, bogatih šećerom i konzervansima te izloženost nikotinskom dimu mogu spriječiti razvoj i treba ih izbjegavati. U istraživanju je učestvovalo više od 1200 djece uzrasta od 6 do 11 godina iz 6 različitih evropskih zemalja.

Svrha studije je bila ispitati čemu je sve izložen mozak i šta može uticati na njegov razvoj u fazi od 0 do 6 godina budući da se tada najbrže razvija. Naravno, to ne da djeca moraju jesti isključivo organsku hranu, nego da bi unos organske hrane trebao biti veći od unosa procesuirane hrane.

Iako ova spoznaja može zakomlikovati život roditeljima jer zahtijeva veće finansijske izdatke, kao i dodatno vrijeme za nabavku i pripremu organskih namirnica, naučnici podstiču roditelje da organsku prehranu uvrste u skladu sa svojim mogućnostima.

Izvor: roditelji.hr