Organska zemljoradnja za početnike: Korisni savjeti i primjena

Organski rast je rast sa prirodom u središtu onoga što radite. To znači da izostavite sintetička đubriva, herbicide, fungicide i pesticide i uložite energiju u brigu o zemljištu i podstaknete da se stvori uravnotežen ekosistem koji će podržati vaše biljke u rastu.

Cilj organskog uzgoja nije dobiti maksimalnu količinu hrane za najmanje napora nego uzgajati voće i povrće na održiv i bolji način za životnu sredinu. Postoji mnogo načina da se organske tehnike uključe u vaše baštovanstvo kod kuće. Evo nekoliko ključnih smjernica koje će vam pomoći da započnete:

– Plodno tlo je više nego samo sredina u kojoj žive vaše biljke – to je ključ organskog uzgoja.

– Zdravo zemljište sadrži stvorenja i bakterije koje osiguravaju da su hranjive materije, minerali, voda i vazduh potrebni za rast biljaka dostupni na nivou korjena.

Način za obradu zdravog tla je velikodušno i redovno dodavanje organskih materija u obliku komposta ili dobro istisnutog stajskog gnoja. Jednom ili dva puta godišnje polažite gust sloj komposta ili stajskog gnoja na zemlju i pustite prirodu da radi ostalo!

Zemljani crvi i druga stvorenja obaviće težak posao ubacivanja organske materije u tlo, štedeći vas od trošenja energije kopajući.

Upotreba barijera – poput velikih i malih mrežica –  je sjajna nehemijska zaštita koja će sačuvati vaše biljke od oštećenja ili da ih pojede neko drugi osim vas. Na primer, mreže otporne na ptice mogu držati vrane dalje od zrelih bobica, a sitna mreža može spriječiti leptire da ne polažu jaja (gusjenice) koje će vam pojesti određenu kulturu. Mogu se proizvoditii prirodna đubriva koristeći biljke poput koprive i špinata. Hrana koprive je đubrivo bogato azotom idealno za lisnato povrće i luk. Imaćete hranu bogatu kalijumom za vaše plodne biljke poput rotkvice i bundeve.

Podstaknite biološku raznolikost pozivanjem divljih životinja u vašu baštu. Uzgajajte cvijeće bogato nektarima, stvorite ribnjak i ostavite područja na kojima će rasti divlji korov kako biste privukli ptice, sisare, vodozemce i korisne insekte da vam se pridruže u vašoj bašti. Cilj je podstaći ravnotežu u ekosistemu vašeg vrta, što će koristiti svim stvorenjima i biljkama koje žive u njemu, uključujući i vaše usjeve. Da, to znači da ćete imati štetočine, ali vjerovatno ćete imati i grabljivice, tako da situacija neće izmaći kontroli.

Ekološko baštovanstvo: Vrhunski savjeti

Možete organsko uzgajati bilo koju jestivu biljku i ako vam je prvi put, predlažemo da počnete od zelene salate. Raste direktno iz sjemena, brža je od većine usjeva i ne pati od mnogih štetočina i bolesti. Osim toga, one su jestive od klijanja sve do žetve, tako da ako vaše biljke ne rastu onako kako ste se nadali, pojedi ono što imas i počni ponovo! Probajte uzgajati salatu, peršun, kelj, rukolu…

Iako je veliki dio fokusa organskog uzgoja na zemljištu, možete koristiti mnoge gore opisane principe ako uzgajate u kontejnerima ili lejama. U stvari, smatramo da je daleko lakše kontrolisati štetočine na usjevima koje smo uzgajali u saksiji.

Izvor: agroinfo.rs