Organski način – priroda zna zašto!

U osnovi organske polјoprivrede je briga o prirodi kako bi priroda mogla da brine o nama. Pitajte lјude zašto vole organsku hranu i dobićete niz odgovora, npr. da ne sadrži GMO, vještačke aditive ili pesticide. Neki pak mogu reći da vole organsko, jer veruju da organska hrana ima bolјi ukus. Međutim, da li ste znali da su organska hrana i polјoprivreda takođe sjajni za prirodu i divlјe životinje?

Organski etos posmatra zemlјu, bilјke, životinje i lјude kao međusobno povezane, a svaki element je neophodan da bi ostali uspijevali. Umjesto da se oslanja na pesticide, organski uzgoj je u sinergiji sa prirodom, pospješuje zdravlje bilјaka i zemljišta. Poljoprivrednici ne koriste vještačke herbicide ili đubriva, već pojačavaju količinu hranjivih sastojaka u zemlјištu primjenom niza prirodnih tehnika koje unapređuju rast bilјaka i smanjuju zagađenje zemljišta, što zauzvrat pomaže divlјoj flori i fauni da napreduje.

Jedna od takvih tehnika je plodored, koji prirodno vraća hranjive materije u zemlјu i štiti od štetočina i bolesti. Ova tehnika povećava broj glista, a one su mini plugovi planete, koji zemljište održavaju zdravim. Takođe, sjajne su u reciklaži važnih hranjivih sastojaka i pomažu u sprečavanju prekomjernog natapanja zemlјišta zimi ili isušivanja ljeti.

Organske farme su prepune ovakvih prednosti. Farmeri ne brinu samo o svojim polјima, brinu se i o važnim staništima divlјih životinja kao što su obale, bare, travnjaci i žive ograde. Obale su odlične za gniježđenje ptica, a omilјeno su stanište mnogih korisnih životinjica poput pauka i drugih buba. Ovi prirodni predatori zimu provode u obali prije nego što se u proljeće presele u polјe kako bi se hranili štetočinama koje napadaju usjeve.

Žive ograde predstavlјaju sigurno utočište za ptice, insekte i sitne sisare, pružajući i sklonište i siguran put ježevima, jazavcima i drugim životinjama da dođu sa jednog mjesta na drugo bez potrebe da prelaze otvorena polјa. Živa ograda je takođe odlična za pčele. Studije su pokazale da pčele koriste živu ogradu kao lisnati autoput kada traže bilјke bogate nektarom!

Ovaj holistički pristup pomaže povezivanju prirode sa farmom i osigurava da organske farme budu pravo utočište za divlјe životinje. U prosjeku, život bilјaka, insekata i ptica je 50% raznovrsniji na organskim farmama, sa oko 30% više životinjskih vrsta i većom populacijom bumbara, dijelom i zbog većeg broja cvjetova koji se mogu naći.

Dakle, kada birate organsku hranu, birate hranu koja je proizvedena po najvišim standardima – imajući na umu divlјinu i prirodu.

Izvor: goorganicuk.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *