Organski uzgoj: Proizvođači sada na jednom mjestu mogu plasirati robu

Prije par dana u Doboju je otvorena prodavnica organskih i tradcionalnih proizvoda, u kojoj će proizvedenu robu moći da plasira 15 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Kako navodi Srna, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, tom prilikom je istakao da naša zemlja ima značajan potencijal kada je riječ o domaćoj organskoj proizvodnji, kao i onoj tradicionalnoj, tipičnoj za određeni region.

Resorno ministarstvo na različite načine podržava poljoprivrednike. Jedan od njih je i putem zaštite geografskog porijekla, ali i obezbjeđivanjem podsticaja, naročito u organskom uzgoju“, naveo je Pašalić, dodajući da kada su u pitanju te aktivnosti, ostvareni rezultati već su vidljivi.

Prema njegovim riječima, u periodu od posljednje četiri godine, broj farmera koji se odluče za ovaj vid proizvodnje je duplo veći. Konkretno, u 2018. godini bilo je svega 20 proizvođača dok je danas taj broj povećan na njih 50, pojašnjava ministar.

Pod organskim usjevima više od 1.000 hektara

Takođe je napomenuo da su se i površine na kojima se odvija ekološki uzgoj, povećale za čak tri puta, odnosno, da je prije četiri godine ovaj vid poljoprivrede bio organizovan na 200 hektara, a danas je preko 1.000 hektara pod biološkim usjevima.

Sada je važno da se za te uzgajivače obezbjedi tržište, a oni ga mogu pronaći kroz sistem maloprodaje i manjih trgovina, poput ove koja je otvorena u Doboju, u kojoj će se plasirati takvi proizvodi na tržište“, naveo je ministar poljoprivrede.

Pašalić je najavio i to da je u planu da se krajem septembra u Banja Luci održi sajam organskih proizvoda koji će, kako smo ranije pisali, biti organizovan u saradnji nadležnih ministarstava RS i Republike Srbije.

Podsjetimo, zakon, struka i odredbe jasno kažu, da je ekološki proizvod samo onaj čiji proizvođač ima certifikat dodjeljen od ovlaštene certifikacijske kuće kao kontrolnog tijela. Postati ekološkim proizvođačem znači proći specifične etape i procese usklađivanja uzgoja, u određenom vremenskom periodu, prelaska sa konvencionalne na organsku proizvodnju pridržavajući se strogo definisanih pravila.

U zavisnosti i od tipa certifikacija i površine zasada variraju i cijene koje se na domaćem tržištu kreću od 500 od 800 KM za proizvode namjenjene potrošačima u našoj zemlji i 800 do 1.500 kada su u pitanju oni namijenjeni za izvoz.

Izvor: agroklub.ba