Organski uzgoj – vodič za početnike

Piše: Will Livingstone za goorganicuk.com

Ne trebate biti iskusni poljoprivrednik ili čak vrtlar sa zelenim prstima da biste kod kuće uzgajali neke ukusne organske proizvode. Ne treba vam ni vrt! Stručni vrtlar organske kuhinje, Will Livingstone, pokazuje nam kako započeti.

Nekoliko začina u loncu ili nekoliko biljaka paradajza na balkonu mogu poboljšati vaš životni stil i promijeniti način na koji razmišljate o hrani. Radost jedenja nečega što ste sami uzgojili jedno je od najvećih životnih zadovoljstava, a na sreću uz malo savjeta, to je nešto što svi možemo postići.

Ako tel započinjete s radom, podignute gredice i lonci najbolje su mjesto za početak – omogućuju vam da stvorite dobro tlo od početka, tako da možete izbjeći zadatak pokušaja poboljšanja onoga što već imate. Ako imate dobro tlo iz od početka, pomoći će vam da uzgajate jake zdrave biljke, koje će im pomoći u odbrani od nametnika i bolesti. To je osnovno u svim organskim uzgojima. Zdravo tlo, sretne biljke.

Ako se odlučite za podignute gredice, izgradite ih na visini sjedala, otprilike 50 cm – to će dodati element udobnosti poslovima sadnje, plijevljenja i žetve. Napravite središte duljine ruke kreveta od ruba, što znači da možete posegnuti u sredinu bez hodanja po vrhu, izbjegavajući zbijanje tla – gdje je smanjen vitalni prostor za zrak i vodu između čestica. Drvo je obično najjeftiniji i najlakši materijal za izgradnju podignutih gredica, ali i obnovljene opeke, blokovi ili valoviti lim mogu raditi. Izbjegavajte stare željezničke pragove jer oni mogu procuriti toksični kreozot u vaše tlo.

Mješavina otprilike 60% zemlje i 40% komposta pružit će vašim biljkama lijepu raznoliku prehranu mineralnih i organskih tvari. Pazite da ne napunite gredicu do vrha jer ćete u idealnom svijetu dodavati još komposta sljedećih godina. Dodavanje komposta najvažniji je posao u vrtu. Kada se uzgaja organski, ne možemo se osloniti na umjetno gnojivo, pa je dobra pomoć komposta svake sezone nužna. Podignite gredicu izravno na golu zemlju, dopuštajući crvima da se koloniziraju i voda odvodi, slično poput dobro postavljene kante za kompost. Nema potrebe za postavljanjem. Ako uzgajate u posudama, pobrinite se da postoji dovoljno drenažnih rupa i budite svjesni da ćete zemlju morati napuniti svake dvije godine, jer je iscrpljivanje hranjivih sastojaka neizbježno.

Uzgoj u prozorskim kutijama ili visećim košarama zahtijeva malo više brige – morat ćete biti vrlo marljivi s zalijevanjem, jer ste površinu tla podigli od prirodne vlage u tlu. Rubovi uzdignutih gredica i dno lonaca mogu biti savršeno stanište za puževe, zato ih redovito provjeravajte i uklanjajte. Ovdje nema potrebe za kuglicama od puževa!

Kupnja kvalitetnog sjemena i biljaka dobro je mjesto za početak kada uzgajate svoje. Kao i bilo što drugo, trošenje malo više s dobrim dobavljačem organskog sjemena omogućit će vam bolji početak. Sjeme će biti svježe i održivije. Obratite pažnju na organski certifikacijski simbol ili razgovarajte s dobavljačem o tome odakle dolazi vaše sjeme.

Ako imate ograničen prostor, uzgajajte proizvode koji su skupi za kupiti i koji se lako uzgajaju. Salate, mekano bilje i jagode dobro su mjesto za početak jer imaju plitke, vlaknaste korijene koji dobro reagiraju na uzgoj u kontejnerima. Pogodni su za započeti. Salate i mekano bilje lako rastu iz sjemena, a drvenasto bilje i jagode mogu se kupiti u većini vrtnih centara. Paradajz i čili su čvrsti favoriti za vrtlare urbane kuhinje, ali trebat će im zaštićeni, sunčani položaj kako bi uspjeli. Ako imate područja djelomične sjene, orijentalno zelenilo, blitva, kelj, mladi luk, špinat i većina biljaka dobro se snalaze sa samo 4-5 sati sunca dnevno.

Stvorite zanimanje za svoj prostor dodavanjem ukrasnog cvijeća kako biste privukli pčele i leptire. To će stvoriti raznoliko okruženje u kojem će vaši proizvodi napredovati. Raznolikost je ključ zdravog organskog okoliša, zato eksperimentirajte s raznolikošću. Savjetovao bih da budete pažljivi s uklanjanjem korova dok ne saznate što se sprema. Neko je sjeme maka mogao dopuhati vjetar, ili je neka boražina preskočila susjedovu ogradu. Ponekad ostavljanje stvari može dati iznenađujući uspjeh. Ne mora ništa izgledati savršeno, pogotovo kad započinjete. Nesavršenosti dodaju karakter i potiču korisne insekte, zato idite lagano i uživajte u procesu.

Izvor: https://goorganicuk.com/blog/articles/guide-to-growing-organic