Organsko vs. ”obično” mlijeko

Kada pogledamo cijene u supermarketima, organsko mlijeko je uvijek skuplјe od običnog mlijeka. Neki kupci smatraju da vrijedi platiti više za organsko mlijeko isklјučivo iz zdravstvenih razloga. Organsko mlijeko nesumnjivo ima određene koristi.

Jedna stvarna korist organskog mlijeka jeste rok trajanja u odnosu na obično mlijeko. Neki proizvodi od organskog mlijeka se dezinfikuju na ekstremno visokim temperaturama, tako da mogu trajati i do dva mjeseca. Budući da se standardno pasterizovano mlijeko zagrijava samo na 600C, rok trajanja nije baš tako dugačak. Takođe, sterilizacija na visokim temperaturama učiniće mlijeko ukusnijim. Ako se plašite da vam se mlijeko pokvari u frižideru, organsko mlijeko bi vam moglo pomoći. Pored toga, možete kupiti obično mlijeko koje je sterilisano na visokoj temperaturi, pa će trajati duže.

Dok proces proizvodnje na previsokim temperaturama može imati negativan uticaj na neke vitamine i minerale, istraživači su otkrili da organsko mlijeko ipak sadrži visoku koncentraciju omega-3 masnih kiselina. Istraživanja ukazuju da omega-3 masne kiseline mogu ublažiti kardiovaskularne bolesti, pobolјšati neurološki rast i funkcije i ojačati imuni sistem.

Za razliku od organskog mlijeka, dvije supstance su otkrivene u običnom mlijeku – rekombinantni goveđi hormon rasta i antibiotici. Organsko mlijeko potiče od stoke kojoj nisu davane takve supstance, pa tako u organskom mlijeku i nema nikakvih tragova tih supstanci. S druge strane, hormoni rasta i antibiotici nisu više toliko popularni kao što su bili, pa mnogi mljekari izbjegavaju te medikamente. Pored toga, mlijeko se redovno ispituje kako bi se osiguralo da u proizvodima koji se šalјu na tržište postoji niska ili nikakva koncentracija lijekova.

Izvor: secretshop.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *