Organskom dijetom do manje pesticida u tijelu – čak i do 70% manje

Novo istraživanje pokazuje da američke porodice putem hrane unose glifosat povezan sa kancerom. Dobra vijest: organska ishrana brzo snižava nivo glifosata.

Prema pisanju britanskog lista The Guardian, Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) označila je glifosat kao potencijalno kancerogenu supstancu još 1983. godine, međutim, upotreba te hemikalije od tada je eksponencijalno porasla, dok je hemijski gigant Monsanto – kojeg je Bayer kupio 2018. godine – dominirao na tržištu. Brojni izvještaji obuhvatali su interne dokumente kompanije koji pokazuju kako je Monsantov uticaj na EPA uspio suzbiti brigu po zdravlje ljudi.

Istraživanje je povezalo glifosat sa visokim stopama obolijevanja od bubrežnih bolesti u poljoprivrednim zajednicama i skraćenom trudnoćom u kohorti žena na američkom srednjem zapadu. Studije na životinjama i biološki testovi povezuju ovu hemikaliju s endokrinim poremećajima, oštećenjem DNK, smanjenom pokretljivošću spermatozoida, poremećajem crijevnog mikrobioma i masnom jetrom, navodi The Guardian.

Studija je proučavala nivo pesticida u četiri američke porodice, šest dana na konvencionalnoj ishrani i šest dana na potpuno organskoj hrani. Prelazak na organsku ishranu smanjio je nivo glifosata za 70% u samo šest dana.

Sve veći broj ljudi reaguje na upotrebu pesticida kupujući organsko. Ovog ljeta, Evropska unija je najavila planove da prepolovi upotrebu pesticida do 2030. godine i konvertuje najmanje 25% poljoprivrede na organsku.  Međutim, sve dok se prema organskoj hrani odnosimo kao prema preferenci, a ne kao javnom dobru, prilika za borbu za prijeko potrebnu promjenu u poljoprivrednim metodama će biti propuštena, i to promjenu koja bi osigurala da niko ne bude izložen otrovnim pesticidima putem hrane koju unose u organizam.