Pčelarstvo za svakoga

Izvor: biznisinfo.ba

„Apiform-košnica, kao inovativno rješenje, ima za cilj da svim osobama – bez obzira na spol, fizičku spremnost, godine, umanjenu tjelesnu motoriku, invalidnost ili gubitak ekstremiteta – koje se žele baviti pčelarstvom, ponudi podjednake mogućnosti u radu“, priča Haris Tahmiščić, koji je, sa svojim ocem, Almirom Tahmiščićem, dizajnirao košnicu, ali i kreirao cijeli projekt APIFORM.

„Prvi put, u svijetu, uvodimo koncept sjedećeg pčelarstva, dokazujući to da se može pčelariti sjedeći, u hladu, bez podizanja ili prenosa tereta. Kroz humani odnos prema pčelinjoj zajednici i pčeli – kao jedinki, kroz biologiju pčele – pronašli smo rješenja, iz prirode i u vezi s prirodom. Inovativnim rješenjima smo stvorili prostorne uslove, za prirodan razvoj pčelinjih zajednica, sa materijalima koji nisu štetni za pčelinju zajednicu. Stres pčela i pčelara smo sveli na minimum i tako početnicima olakšali pristup pčelarstvu“, dodaje Tahmiščić.

Vodeći se novim istraživačkim studijama i saznanjima, priznatih univerziteta, univerzitetskih knjižnica i instituta, u svijetu, iz oblasti pčelinjeg prostora, biologije pčele i oblasti tehnika pčelarenja – nastala je Apiform-košnica.

Apiform-košnica je usaglašena s Evropskom konvencijom za zaštitu životinja, koje se uzgajaju, u agrikulturne svrhe, te propisima Evropske unije, iz domene sigurnosti hrane, ekologije i oblasti pozitivne pčelarske prakse.

Apiform-rješenje omogućava „inspekcijski“ pregled, bez otvaranja košnica, prihranu pčelinjih zajednica, čak i po kiši ili vrućinama, bez upotrebe zaštitnog kombinezona. Poboljšani uvjeti, za brže čišćenje i lakše održavanje higijene, čine rad – s Apiform-košnicama – znatno učinkovitijim.

Apiform-košnica je pogodna za postavljanje u urbane zone, blizu stambenih jedinica, a dimenzije su prilagođene za smještaj većeg broja košnica na transportno vozilo.

Pravilnim načinom raspoređivanja, na usjevima i voćnjacima, zbog odgovarajućeg pčelinjeg prostora, rad s Apiform-košnicama omogućava oprašivanje cvjetova na većim agrikulturnim površinama.

„Krajem 2015. godine, Apiform-košnica, za sjedeće pčelarstvo, izabrana je, od Evropske komisije, jednoglasnom odlukom, devet internacionalnih sudija, kao najbolja društvena inovacija, za 2015. godinu. Za godišnju nagradu Evropske komisije, bilo je prijavljeno 1.400 projekata, iz 40 zemalja, a APIFORM je jedini iz Bosne i Hercegovine, koji se prijavio i koji je ikada primio ovakvu nagradu“, pojašnjava Haris Tahmiščić.

„2015. godine, na 44-vrti Međunarodni pčelarski kongres Apimondia, održan u Južnoj Koreji, o temi Pčele koji povezuju svijet, tim APIFORM-a je pozvan, da održi predavanje, pred 10.000 učesnika, iz 130 zemalja. U cilju promocije, APIFORM-tim je posjetio, 2015. i 2016. godine, 14 gradova, u 10 zemalja, te u nekim od najuticajnijih gradova Evrope prezentirao ideje – na simpozijima, konferencijama i forumima“, zaključuje Tahmiščić.

Almir Tahmiščić je i autor knjige Apiform, paviljonsko pčelarstvo. Međutim, dok se razvijeni svijet može pohvaliti i uzgojem pojedinih domaćih životinja u urbanim sredinama, kao dijelom urbane agrikulture, lokalna zakonska uređenost u Bosni i Hercegovini još npr. malu urbanu pčelu jednako tretira kao veliku ruralnu kravu. Naime, niti jedna, ni druga, još nema službenu dozvolu za svoj boravak u gradu.

Nihad Penava / Članak realizira Frutta da Penava, uz podršku Heinrich-Böll-Stiftunga, neovisne političke fondacije, pod okriljem Njemačke stranke zelenih (Bündnis 90/Die Grünen) iz Berlina.