Prednosti organske proizvodnje

Organska proizvodnja hrane je u posljednjih nekoliko decenija jedan od najvažnijih pokreta u poljoprivredi, čiji je cilj da maksimalno zaštiti životnu sredinu i dobrobit čovjeka.

Trenutno se organska proizvodnja organizuje na 70 miliona hektara globalno, dok je ukupna vrijednost organske proizvodnje u svijetu premašila 100 milijardi dolara.

Obim organske proizvodnje konstantno raste, jer je sve više ljudi svjesno značaja zdrave i hranljive ishrane, ali i neophodnosti da se zaštiti životna sredina.

Jedna od osnovnih ideja organske proizvodnje je da se biljke i domaće životinje uzgajaju uz poštovanje prirodnih uslova za rast i razvoj, bez korišćenja veštačkih aditiva.

Zbog toga se organska proizvodnja značajno razlikuje od konvencionalne, a osnovne razlike su sljedeće:

–  U konvencionalnoj proizvodnji koriste se hemijska i sintetička đubriva, koja najčešeće koriste nitrate za rast biljaka, dok se u organskoj koriste prirodna đubriva poput stajskog, koje, pored što pospješuje rast biljaka, istovremeno i obogaćuje zemljište.

– Dok se u u konvencionalnoj proizvodnji koriste štetni herbicidi za borbu protiv korova i insekticidi protiv štetočina, u organskoj proizvodnji su oni strogo zabranjeni, pa se usjevi ručno okopavaju, malčiraju i prorodno štite od bolesti.

– Životinje se u konvencionalnoj proizvodnji drže zatvorene u nehumanim uslovima, tretiraju antibioticima i hormonima radi zaštite od bolesti i stimulicije rasta, dok u organskoj proizvodnji moraju da se drže na otvorenom i hrane isključivo organskih hranivom.

Sve ove mjere su strogo propisane i kontrolisane kako bi potrošači bili sigurni da je hrana koju kupuju apsolutno bezbjedna, prirodna i proizvedena po najvišim standardima.

Kontrolu organske proizvodnje sprovode sertifikacione kuće, a koje za 100% organske proizvode izdaju sertifikat o organskoj proizvodnji.

Pored toga što je organska proizvodnja odgovornija iz ugla zaštite životne sredine, naučno je dokazano i da je bezbjednija i hranljivija za ishranu i zato se preporučuje od najmlađeg uzrasta.

Izvor: direktno.rs