Prelazak na organsko: Priroda ima odgovor

U osnovi organskog uzgoja je briga o prirodi kako bi nas priroda mogla čuvati. Hayley Coristine objašnjava kako su zaštićene pčele, ptice, leptiri i sva druga bića koja žive na organskim farmama.

Pitajte ljude zašto vole organsku hranu i naći ćete niz razloga, od nikakvih GM sastojaka ili umjetnih dodataka do manjeg broja pesticida. Neki mogu reći da vole organsko jer je uvijek slobodan uzgoj i koristi se manje antibiotika; drugi, jer vjeruju da organska hrana ima bolji okus. No jeste li znali da su organska hrana i uzgoj odlični i za prirodu i divlje životinje?

Organski etos gleda na tlo, biljke, životinje i ljude kao na međusobno povezane, a svaki je element potreban da bi ostali uspjeli. Umjesto da se oslanja na pesticide (organsko uzgoj koristi manje i samo one iz prirodnih izvora), organsko u suradnji s prirodom razvija zdravije biljke i tlo. Poljoprivrednici ne koriste umjetne herbicide ili gnojiva, već pojačavaju hranjive sastojke u tlu koristeći niz prirodnih tehnika koje pomažu u poticanju rasta biljaka i smanjenju onečišćenja tla, što zauzvrat pomaže divljem svijetu da napreduje.

Jedna od takvih tehnika je plodored, koji prirodno vraća hranjive tvari u tlo i štiti polja od nametnika i bolesti. Tako se pojačava broj glista, a oni su mini plugovi na ovoj planeti, koji održavaju tlo zdravim tuneliranjem kako bi zrak i voda dospjeli do korijenja biljaka. Sjajni su i u recikliranju važnih hranjivih sastojaka, kako bi biljke dobro rasle, a pomažu tlu tako što sprečavaju da se zimi previše natopi ili ljeti presuši.

I organske farme su prepune prednosti. Farmeri ne brinu samo o svojim poljima, oni se brinu i o važnim staništima divljih životinja kao što su obale rijeka, ribnjaci, travnjaci i živice. Obale rijeka su izvrsne za ptice koje se gnijezde na tlu poput poljskih ševa i kukuruznih strnjača, a omiljeno su stanište mnogih korisnih jezivih insekata poput pauka i kornjaša. Ovi prirodni grabežljivci zimu provode u obali prije nego što se u proljeće presele na polje kako bi se hranili štetočinama usjeva.

Žive ograde pružaju sigurno utočište za ptice, insekte i male sisavce. Djeluju kao veza između staništa, pružajući i utočište i siguran put za ježeve, jazavce i druge životinje s jednog mjesta na drugo bez potrebe da prelaze otvorena polja. Živica je izvrsna i za pčele, koje se vole gostiti svojim cvjetnim nektarom. Studije su čak pokazale da pčele koriste živice kao lisnate autoceste kada traže biljke bogate nektarom! Žive ograde uglavnom su veće i raznovrsnije na organskim farmama, a poljoprivrednici ne sijeku živicu između marta i avgusta kako bi omogućili da divlji svijet uspijeva tijekom sezone uzgoja.

Ovaj holistički pristup pomaže povezivanju prirode s farmom i osigurava da organske farme budu pravo utočište za divlje životinje. Istraživanja su otkrila da imaju više divljih životinja i više biološke raznolikosti. Život biljaka, insekata i ptica u prosjeku je 50% obilniji na organskim farmama, s oko 30% više vrsta i većom populacijom bumbara, dijelom i zbog većeg broja cvjetova koji se mogu naći.

To su dobre vijesti za divljinu koja se suočava s mnogim izazovima – ne samo zbog gubitka prirodnog staništa, što organsku hranu i uzgoj čini izvrsnim izborom za ljubitelje prirode koji žele dati svoj doprinos planeti. Kada odabirete organsku hranu, odabirete hranu koja je proizvedena prema najvišim standardima – imajući na umu divljinu i prirodu.

Želite li učiniti više? Uz odabir organske hrane, možete pomoći i izbjegavanjem kuglica puževa i drugih pesticida u svom vrtu, koji mogu biti štetni za divlje životinje. Puževi možda vole vašu salatu, ali glavni su im grabežljivci ježevi, ptice i žabe, a otrovani puževi i kuglice puževa mogu biti štetni za divlje životinje i kućne ljubimce. Puno je prirodnih alternativa kuglicama od puževa – ne samo da potičete neke od vaših omiljenih divljih životinja u vaše dvorište. Prijatelji iz Mreže za borbu protiv pesticida izradili su priručnik o toj temi. Sretno vrtlarenje!

Izvor: https://goorganicuk.com/blog/articles/love-nature-choose-organic#