SAD: Prodaja organske hrane dostigla rekord

Prodaja organske hrane u SAD se povećala za rekordnih 12,8% u 2020. godini i dostigla vrijednost od 56,4 milijarde dolara, saopštila je Organic Trade Association.

Skoro 6% hrane prodate u SAD prošle godine bilo je sertifikovano kao organsko.

Kako kažu u ovoj organizaciji, ljudi su zbog pandemije mnogo više kuhali kod kuće zbog čega su pojačano tragali za organskim etiketama.

Prodaja svježih proizvoda porasla je za 11%, dok je zamrznuto organsko voće i povrće zabilježilo rast od 28%. Prodaja organskog voća i povrća, uključujući zamrznuto, sušeno i konzervirano, dostigla je vrijednost od 20,4 milijarde dolara. Više od 15% prodatog voća i povrća u SAD bilo je organskog porijekla.

Prodaja organskog mesa i ribe porasla je za 25%, na 1,7 milijardu dolara. Takođe, zabilježen je rast od 30% u prodaji organskog brašna i pekarskih proizvoda, kao i 51% u prodaji začina, što je tri puta više u odnosu na 2019. godinu.

Stručnjaci iz Organic Trade Association ne očekuju da će se rast nastaviti ovim tempom, ali predviđaju da će i u godini pred nama ostati na sličnom nivou, jer je došlo do promjena u ponašanju mušterija, prije svega u okrenutosti ka zdravlju i češćem kuvanju kod kuće.

Izvor: instore.rs