Sorta kruške koja se odomaćila na području Bačke

Izvor: agromedia.rs , foto: Dušan Zeljković

Prilikom bavljenja poljoprivredom po organskim principima proizvođači moraju da obrate pažnju na brojne stavke poput efikasne prihrane i zaštite od bolesti i štetočina koje smanjuju prinos i kvalitet plodova, ali i na izbor odgovarajućih vrsta to jest sorti koje su „zahvalne“ za organsku proizvodnju.

Upravo zato je Dušan Zeljković izabrao sortu kruške Kiferov sejanac. On istu gaji na površini od 3,5 hektara u vojvođanskom selu Gornja Rogatica koje pripada opštini Bačka Topola. Zeljković za ovu krušku ističe da je to sorta koja se odomaćila na području Bačke pa je otporna za uzgoj u organskoj proizvodnji.

„Ova sorta zahvalna je za organsku proizvodnju te ne zahteva intenzivna prskanja. Jedna je od retkih sorti kruške koja je pogodna i za Demeter sertifikaciju. Kalem se najbolje prima na podlogu divlje kruške koja ima izuzetno razvijen korenov sistem te u situacijama gde su podzemne vode dovoljno plitko ne zahteva ni sisteme zalivanja kap po kap. Mada je moguće naći je i na podlozi dunja BA 29 koja je kompatibilna sa ovom sortom kruške”, objašnjava ovaj organski proizvođač.

Pored kruške gaji i trešnju sorte Sanberst

On dodaje da se sorta Kiferov sejanac pokazala kao veoma otporna na bolesti i štetočine koje pogađaju druge sorte krušaka – bakterioznu plamenjaču kao i kruškinu buvu, štetočinu stabla kruške koja isisava sok, oštećuje lišće, cvetove, plodove kruške i umanjuje rod.

Pored ove sorte kruške naš sagovornik gaji i 200 stabala trešnje sorte Sanberst takođe po principima organske proizvodnje.

Na pitanje da li planira da uvrsti još neku kulturu pored navedene dve naš sagovornik odgovara da im nije u planu da uvode dodatne voćne kulture.

Foto: Dušan Zeljković