Veliki interes za razvoj: Organska proizvodnja raste iz godine u godinu

Organska proizvodnja u Republici Srpskoj je na početku, ali za nju postoji interes, o čemu govori i podatak da je broj proizvođača u odnosu na prošlu godinu duplo veći.

50 PROIZVOĐAČA

Kako je na nedavno održanom stručnom skupu u Bijeljini rečeno, organska proizvodnja u RS-u intenzivno raste posljednjih godina te se njome trenutno bavi 50 certifikovanih proizvođača.

– Bilježimo konstantan rast proizvođača u ovom sektoru, ali i površina koje služe za organsku proizvodnju te smo sa 200 hektara površina pod organskom proizvodnjom koje smo imali 2015. dostigli 1.015 hektara ove godine, kazao je pomoćnik ministra poljoprivrede RS-a Goran Bursać.

Prema njegovim riječima, najzastupljeniji u organskoj proizvodnji su voće, žitarice, povrće i ljekovito bilje.

– Ministarstvo stimuliše organsku proizvodnju tako što, uz redovne mjere koje daje svim poljoprivrednicima za kapitalne investicije i unapređenje proizvodnje, ima i posebnu liniju podsticaja od 600 KM po hektaru za organsku proizvodnju, naglasio je Bursać.

Stručni skup u Bijeljini organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a u saradnji sa resornim ministarstvom Srbije kako bi se dogovorila saradnja i kontakti proizvođača, koji bi onda zajedno mogli krenuti u osvajanje tržišta.
Vlasnik firme Prirodno bilje iz Banje Luke Nedeljko Kusturić naglasio je da je poticajna politika Ministarstva poljoprivrede RS-a izuzetno stimulativna za organsku proizvodnju.

POTENCIJAL

– Bavim se plantažnom proizvodnjom ljekovitog bilja na 35 hektara, a ovakva vrsta rada nije samo proizvodnja nego i način razmišljanja, istakao je Kusturić, dodajući da je neophodno jačati veze između proizvođača jer je riječ o grani poljoprivrede koja ima veliki potencijal kako u BiH, tako i u zemljama regije, ali i EU.

Izvor: oslobodjenje.ba