Zaljubljeni u hranu: odabir, priprema i ishrana sa svrhom

Kao samopriznati organski gurmani, vrijeme je za oživljavanje romantike. Još jednom se zaljubite u hranu. Ponovo se povežites njom. Učinite svako iskustvo jedenja svjesnim, ukusnim i punim ljubavi.

Izgubljene veze

U ovo doba godine mnogi od nas eksperimentirat će sa „zdravim“ režimom – bez alkohola, bez šećera, vježbanja i možda uz dijetu za mršavljenje. Drugima je povratak obavezama možda neodoljiv i okreću se upravo tim stvarima da se utješe i odvrate pažnju. Bez obzira gdje se vi nalazite, u vašem odnosu s hranom uvijek ima mjesta za više ljubavi.

Jedite s ljubavlju

Neki kažu da je odnos prema načinu na koji jedemo odnos prema sebi. Punjenje tijela s ljubavlju oblik je brige o sebi i, bez obzira na to što jedete, bez obzira na vaš budžet ili sklonosti, to možete učiniti s ljubavlju.

Budite pažljivi

U ovoj 24-satnoj kulturi možemo bezumno konzumirati hranu – za stolom, u pokretu, u automobilu, dok se krećemo – i moguće je da zaboravite i probati hranu.

Danas ne žurite dok jedete. Upotrijebite svih 5 osjetila za ispitivanje, osjećanje i doživljavanje hrane. Obratite pažnju na fizičke signale sitosti i zadovoljstva – možda se osjećate siti ranije nego što ste očekivali – ili ste gladni još?

Pretražite ‘meditacija grožđicama’ na internetu, to je korak-po-korak praksa pažljivog hranjenja koju mnogi praktičari koriste da pokažu osnovne principe pažljivosti. Pokušajte, nikad nećete okusiti grožđicu poput nje!

Naklonost organskon

Jačanje povezanosti s hranom takođe se odnosi na poštivanje njenog porijekla. Već znate da su organske metode korisne i za ljude i za našu planetu. Pažljiv i svjestan odabir hrane jača onu vezu između vas i zemlje koja vam služi kad jedete.

Sezonski osjećaji

Ishrana u skladu s godišnjim dobima je još jedan način da budete svjesni kada konzumirate hranu. Odabir proizvoda koji nisu putovali lakši je zbog ugljičnog otisk (a često i jeftiniji), ukusniji je jer je sazrio u pravo vrijeme i povezuje vas sa vašom zajednicom hrane:

– PodržITE lokalnu ekonomiju. Potražite farme ili uzgajivače u vašem području koji nude kutije za povrće ili programe za povrće.
– Poljoprivredna tržišta. Uzimanje vremena za upoznavanje ljudi koji proizvode vašu hranu, dalje vas povezuje sa hranom na vašem tanjiru.
– Uzgajajte svoje. Počnite s krOmpirom u kanti ili biljkama na prozorima – jednostavan način uvođenja prehrambenog lanca u vaš dom.

“Ako ga ne volite, nemojte ga jesti, a ako ga volite, uživajte.” Evelyn Tribole, intuitivna ishrana

Njegujte hranu

Ukusnu hranu dublje uvažavamo. Ne žurite se u okruženju koje je mirno i privlačno. Pažljivo i intuitivno jedenje govori nam da poštujemo glad i poštujemo svoje zdravlje. Slušajte svoje tijelo – čega ste gladni? Koja hrana će vas nahraniti?

Uvažavanje pripreme

Ako ste se zaljubili u kuhanje, razmislite o tome da odvojite određeno vrijeme za uživanje u pripremi hrane. Ideje za uštedu vremena mogu biti:

Serijsko kuhanje za zamrzivač
Planiranje obroka
Online kupovina
Nedjelja za pripremu hrane

Učinite kuhanje ugodnim zadatkom s uključivanjem partnera ili porodice ili iskoristite to vrijeme kao oblik brige o sebi i zatvorite se u kuhinju omiljenim podcastom ili popisom pjesama, slijedeći pouzdani recept ili eksperimentirajući s novim sastojcima.

Izvor: biona.co.uk