Zašto je važno da djecu uključite tokom pripremanja obroka u kuhinji

Znate li koji je jedan od najboljih načina kako navesti djecu da razviju zdrave prehrambene navike? Odvedite ih u kuhinju!

Tako je. Znamo da mogu biti nervozni i trebaće vremena da se naviknu, posebno s tinejdžerima ili djecom koja ne mogu dugo ostati bez nadzora. Međutim, vrijedi se potruditi, kad god možete. Osim toga, sigurno će time dobiti važnu životnu vještinu.

To je izvrstan način za razgovor o zdravlju

Opšte je poznata činjenica da su kuhanje i jedenje kod kuće definitivno jedan od najvećih popravljača zdravlja. Kad pozovete svoju djecu u kuhinju i uključite ih u postupak kuhanja, njeguje se navika kuhanja kod kuće i time se osigurava da to postane životna navika. Na taj se način, kad odrastu i budu spremni napustiti kuću, za svoje svakodnevne obroke neće morati oslanjati na brzu i nezdravu, masnu hranu za ponijeti. Osim toga, s njima uvijek možete razgovarati o tome kako određene namirnice pomažu različitim organima i tjelesnim sistemima da pravilno funkcionišu. Na primjer, naučite ih o važnosti jedenja ribe kako bi i oni sami bili pametniji zbog njezinih masnih kiselina.

To je izvrstan način za razgovor o zdravim sastojcima

Kad vaše dijete napravi, recimo, tortu kod kuće, znaće sastojke koji su u njoj. To će im pružiti priliku da vide koliko se šećera stavlja i pružit će im priliku da istraže zdravije alternative za svoja omiljena jela. Kad provjeravate etikete u trgovini, oni će razumjeti da tražite sastojke koji bi trebali ili ne bi trebali biti tamo, a to ćete takođe naučiti i njih.

To bi moglo dovesti do veće konzumacije povrća i voća

U jednoj studiji je zabilježeno da su adolescenti koji su imali najveće kuharske sposobnosti otprilike dvostruko vjerojatnije ispunili preporuke za konzumiranje voća i povrća. U drugom europskom istraživanju odraslih, kuharske su vještine pozitivno korelirale sa sedmičnom konzumacijom povrća. Drugim riječima, što su čovjekove kuharske vještine bolje, to će više povrća vjerojatno pojesti. Treba li reći više?

To čini djecu sretnijom

Podučavanje svoje djece kuhanju ne odnosi se samo na zdravije navike, već i na nešto što će ih dugoročno učiniti sretnima. U jednom istraživanju, adolescenti koji su pokazali najveće kuharske sposobnosti, također su pokazali znatno niže nivoe simptoma depresije i veću mentalnu dobrobit od svojih vršnjaka koji su imali manje kuharske sposobnosti. Osim toga, vjerovatnije je da porodica koja zajedno kuha i jede, ostaje na okupu!

Šta vi kažete na to?

Izvor: www.organicandreal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *