Značaj brendiranja u poljoprivredi

Poljoprivreda je strateška grana privrede svakog društva jer snabdjeva stanovništvo hranom. Put poljoprivrednih proizvoda od njive do trpeze nekada je dalek, a zbog velikog broja posrednika dešava se da je kvalitet hrane lošiji.

Kupci svuda u svijetu sve više pridaju značaja garanciji kvaliteta proizvoda, geografskom porijeklu, kao i samoj bezbjednosti proizvoda. Upravo je to šansa malih proizvođača koji su zadnjih decenija počeli da gube tržišnu bitku sa velikim trgovinskim lancima. Brendiranje poljoprivrednih proizvoda, kao i prerada, dodaje vrjednost proizvodima a potrošačima obezbjeđuje konzumaciju proizvoda određenog geografskog područja, proizvedene na način koji žele, a čiju su cijenu spremni da plate.

Potrošači žele da je zdravo, proizvođači da su prepoznatljivi 

Prehrambeni brend potrošačima obezbjeđuje zdravu, organsku, lokalnu hranu, a samom proizvođaču, ukoliko je posvećen brendu, prepoznatljivost, reputaciju kao i ekskluzivnost. Promjenom načina života, javio se manjak svježih poljoprivrednih proizvoda na tržištu pa je i njihova cijena porasla zbog rijetkosti. Takođe, ukus ljudi se mijenja i sve više je okrenut kvalitetu i sigurnosti proizvoda.

Organski proizvodi prednjače pri brendiranju 

Organski proizvodi koji su savremenim potrošačima garant zdrave, ispravne hrane, prednjače u brendiranju. To je hrana koja se proizvodi bez ili sa minimumom hemijskih sredstava sa optimalnim korišćenjem prirodnih resursa.

Proizvodi sa zaštićenim geografskim porijeklom se brendiraju sa ciljem da se istakne specifičnost koju ti proizvodi imaju.

Izvor: PSSS

Autor: Savjetodavac za agroekonomiju Biljana Janjić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *