Kakvu hranu konzumiramo i da li, i u kojoj meri, ona sadrži ostatke pesticida?

Autorica teksta: Dr. Dragana Šunjka

Sa aspekta zdravstvene bezbednosti, od izuzetnog značaja je kontinuiran monitoring prisustva ostataka pesticida, posebno u voću i povrću koje se u velikoj meri konzumira u svežem stanju.

S tim u vezi, nedavno su objavljeni rezultati analize ostataka pesticida u voću i povrću Američke agencije za poljoprivredu (USDA). U prethodnih godinu dana je na prisustvo pesticida analizirano ukupno 47510 uzoraka 46 vrsta voća i povrća iz konvencionalne proizvodnje. Ostaci pesticida utvrđeni kod čak 75% analiziranih uzoraka, sa potvrđenim prisustvom 254 aktivne supstance, od kojih su najzastupljeniji fungicidi fludioksonil, piraklostrobin, boskalid i pirimetanil.

Analizirajući ove podatke, Radna grupa za zaštitu životne sredine (Environmental Working Group) je i ove godine objavila Vodič za kupovinu, sa listom voća i povrća sa najvećom frekvencijom pojave ostataka pesticida (Dirty Dozen). Prve na ovoj listi su jagode, zatim spanać, kelj/raštan, grožđe, breskve, kruške, nektarine, slede jabuke, paprika, trešnje, borovnice i boranija.

Istovremeno, formirana je lista od 15 vrsta voća i povrća (Clean Fifteen) sa najmanjom količinom pesticida. Na ovoj listi nalaze se mango, kukuruz šećerac, ananas, crni luk, papaja, grašak, špargla, dinje, kivi, kupus, lubenice, pečurke, mango, batat i šargarepa.

Kako bi se rizik po zdravlje sveo na minimum, preporuka je da se, kad god za to postoje uslovi, koristi organski proizvedeno voće i povrće sa liste Dirty Dozen, dok se namirnice sa liste Clean Fifteen sa velikom sigurnošću mogu koristiti i iz konvencionalne proizvodnje.

Izvor https://www.ewg.org/